Pažljivo pripreman

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke je saopštilo da su nacrt ZSO specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka pažljivo pripremali evropski stručnjaci i pravnici, na osnovu najbolje evropske prakse, navodeći da je on inspirisan ranije predloženim nacrtima, uključujući nacrt FES, prenosi Gazeta express.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Njemačke navodi se da nemačka vlada vidi kao hitnu potrebu za odlučnim koracima ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština i daljem kretanju dijaloga uz podršku EU.

"Nacrt koji je predstavio specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak pažljivo je pripremljen uz pomoć evropskih pravnika i eksperata, na osnovu postojeće najbolje prakse u Evropi. Takođe je inspirisan prethodnim predlozima za Asocijaciju, uključujući i onaj FES-a koji je predstavljen javnosti 2022. Uzima u obzir ustavni i pravni okvir Kosova. Nacrt specijalnog predstavnika ima punu podršku Evrope i transatlantskih partnera Njemačke, Francuske, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva i SAD (Kvinta)“, rekao je portparol njemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju za Gazetu express iz Berlina navedeno je da bi unapređenje procesa zasnovanog na stavovima koje je predložila Kvinta demonstriralo privrženost Kosova pravima manjina, čime bi se takođe ojačalo Kosovo i ponovo pokrenuo dijalog iz EU.

„To bi pružilo široku podršku aplikaciji Kosova za članstvo u Savjetu Evrope. Njemačka vlada će nastaviti da podržava Kosovo u njegovim težnjama da postane članica Savjeta Evrope“, zaključuje Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke.
 
Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express