Albanian post

Premijer Kosova Albin Kurti oštro je kritikovao pripadnike Specijalne interventne jedinice, rekavši im da ništa nisu uradili 24. septembra tokom incidenta u Banjskoj jer su "ubili tri čoveka snajperom iz daljine ", objavio je ekskluzivno Albanian Post.

Kurti je sastanak sa specijalcima imao u srijedu 15. novembra. Albanijan post prenosi eksluzivna saznanja o čemu se razgovaralo na sastanku kada je specijalcima poručeno da njihovi zahtjevi za povišice zbog specifičnih uslova rada neće biti ispunjeni. 

"Poslije višemjesečnog čekanja i obećanja Vlade Kosova, predstavnici Specijalne interventne jedinice (FIT) razočarani su jer im uslovi nisu prihvaćeni. Vlada je odbila da im da povećanje od 50 odsto na osnovnu platu kao nadoknadu za rizik i nisu ponuđeni dodaci za specifične uslove rada. Umjesto toga, Vlada je definisala sedam kategorija sa različitim novčanim vrijednostima. To je bio i razlog zašto su odlučili da protestuju", piše portal. 

Kada protest nije dao rezultate, dogovoren je sastanak između njih i premijera Kurtija. Grupa koja je predstavljala FIT otišla je da iznese iste zahtjeve, ali su bili zaprepašćeni kada su na sastanku čuli šta o njima misli šef Vlade. Na sastanku je bio i ministar finansija Hekuran Murati.

Suprotno onome kada je u javnosti nakon incidenta u Banjskoj pohvalio jedinicu, Kurti je na sastanku pripadnicima FIT-a rekao da "ništa nisu uradili 24. septembra" i da su "samo ubili tri osobe snajperom iz daljine ”, piše Albanian post.

Portal prenosi da su predstavnici FIT-a bili uvređeni i iznenađeni što Kurti nije ni pročitao izvještaj njihove jedinice, "inače bi znao da nisu svi napadači ubijeni snajperima, niti su svi likvidirani iz daljine". Iz izvora na sastanku, Albanian post saznaje da je Kurti bio ravnodušan prema policiji čak i kada su izjavili da ne protestuju iz političkih razloga, već zbog dostojanstva i boljih uslova i da se "bore za Kosovo, kao što su to radili i u prošlosti, čak i `samo sa hljebom i sirom`".

"Rat je kada se mnogo gine, a malo ostaje", odgovorio je Kurti, rekavši da 24. septembra u obračunu u Banjskoj nije bilo rata jer je poginuo samo jedan policajac. Isti izvor Albanian posta navodi da je Kurti zatim dodao: "Da pogine jedan policajac je normalno, da naša djeca žive bezbjedno" zbog čega je nastavio da iznenađuje sve prisutne.

Na sastanku koji je trajao tri sata, predstavnici FIT-a su premijeru objasnili teške uslove u kojima rade i predstavili mu bol koji su osjetili kada su bili primorani da protestuju. Stoga su od njega tražili kompromis i izlaz iz situacije, nudeći mu opcije za rješenje problema. Uprkos želji ministra Muratija da se pronađe kompromis, Kurti je odbio svaku mogućnost.

"Šta će drugi reći ako vam se predam?", upitao je policajce koji nisu bili iznenađeni onim što su čuli. "Nisam se predao ni EU, ni Americi, ne mogu se predati ni vama", nastavio je on, a prenose izvori Albanian posta.

Premijer je policajcima priznao da su "možda u pravu u svojim zahtjevima", ali trenutno to nije stvar za koju može da se nađe rješenje. 

U jednom trenutku tokom sastanka, koji je ocijenjen kao napet, Kurti je optužio pripadnike policije za način na koji su protestovali ispred Vlade Kosova.

"Sada imamo jaz. Na dan protesta došli ste ispred vlade i okrenuli nam leđa", poručio je Kurti.

Predstavnici FIT-a poručili su da ne namjeravaju da odustanu od svojih zahteva, jer "ne dozvoljavaju omalovažavanje i ponižavanje dostojanstva“. Sastanak se završio bez ikakvog rezultata. 

Predstavnici specijalnih jedinica napustili su skup sa porukom da će protest nastaviti na ulicama sa istim zahtjevima. Protest su najavili za 9. decembar u 12 časova, ponovo na trgu ispred Vlade. Specijalcima su se na protestu pridružile i druge nezadovoljne grupe u policiji, poput Odjeljenja za istrage, Odjeljenja za javni red i drugih.

FIT, koji je osnovan 2007. godine, obavlja poslove obezbjeđenja u posebnim slučajevima i rješavanje situacija sa kojima druge policijske jedinice ne mogu da se izbore. To je najmanja grupa u policiji po broju pripadnika, ali najprofesionalnija i najefikasnija. Angažovani su u slučajevima veoma visokog rizika za red i bezbjednost.