Premijer Kosova

Komemoraciji povodom pogibije policajca Afrima Bunjakua u Prištini prisustvovao je i premijer Albin Kurti, koji je rekao da je zbog smrti Bunjakua na Kosovu Dan žalosti, tuge i bola i da, nakon jučerašnjeg danas, više ništa ne može da bude isto.

"Jučerašnji dan, okupio nas je ovdje, duhovno sa cijelim Kosovom, da odamo počast radu i zalaganju Afrima Bunjakua, pripadnika Policije Kosova, koji je poginuo na dužnosti. Danas je u našoj zemlji Dan žalosti, zbog zajedničke tuge i bola za Bunjakuom, kojeg smo juče izgubili", kazao je Kurti, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kurti je naveo da je Bunjaku ubijen tokom napada na kosovske policajce, od strane grupe "teško naoružanih i  opremljenih, stručno obučenih i sa planom, politički i logistički podržanih i  materijalno finansiranih od Srbije".

"Profesionalno reagovanje naše policije rezultirao je eliminacijom više terorista i kriminalaca, hapšenjem još nekoliko drugih i neutralizacijom cele njihove grupe, kao i prinudnim oduzimanjem oružja i drugih sredstava logističke podrške", naveo je premijer.

Kurti je poručio da poslije jučerašnjeg dana, više ništa ne može biti isto.

"Činjenice su pred nama, pred našim i pred očima međunarodne zajednice, kao i svih onih koji imaju hrabrosti i volje da vide istinu regiona u kojem živimo", rekao je on.

Na komemorativnom skupu, Bunjaku je posthumno odlikovan najvišim ordenom "Herojem Republike Kosova".

Izvor: Kosovo Online