Zaoštren odnos

Profesor prava i međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Prištini Enver Hasani ocjenjuje da do sukoba premijera Kosova i Albanije Albina Kurtija i Edija Rame dolazi iz objektivnih i subjektivnih razloga, prenosi Reporteri.

Prvi se, prema Hasanijevim riječima, odnosi na regionalni odnos snaga, kao i na ulogu i položaj Albanije, kao članice NATO i kao države integrisane u međunarodnu zajednicu.

U tom kontekstu, kaže Hasani, Rama pokušava da igra ulogu regionalne "dominacije".

"Rama pokušava da posreduje između albanske i srpske strane, ali i da se predstavi kao poluportparol međunarodne zajednice ili barem međunarodnih bezbjednosnih struktura", smatra Hasani.

Subjektivni aspekt, koji je zaoštrio odnose dvojice premijera, prema Hasanijevim riječima, jeste "takt sa kojim je Rama pristupio Kosovu, ne samo sada, već i ranije".

"Nekoliko Raminih akcija Vlada Kosova doživljava kao štetne, počev od njegove podrške ideji promjene granica između Kosova i Srbije, pokušaja da se Kosovo ubedi da se pridruži Otvorenom Balkanu, pa sve do inicijative za podnošenje prijedloga nacrta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu", naveo je Hasani.

Istakao je da Kurtijeva vlada Ramu doživljava kao nelojalnog.

"To je percepcija sadašnje Kurtijeve vlade. Rama, koristeći objektivne faktore, u čije ime govori, dodatno cilja na protagonizam koji objektivno, pored delegitimizacije Kurtija kao sile, promoviše i ideju o Kosovu kao neuspješnoj ili propaloj državi. To je suština problema", ocjenjuje Hasani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri