Član LDK

Član Demokratskog saveza Kosova Muhamet Hamiti ocjenio je da je predlog Nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, albanskog premijera Edija Rame, posledica neodgovornosti i nesposobnosti vlade, preneo je Reporteri.

Hamiti je, ipak, ocjenio da je pogrešno ako albanski premijer nije nacrt pravio u koordinaciji sa Vladom Kosova.

"Imamo vladu koja ima mandat i njena dužnost je da radi svoj posao u spoljnoj politici i dijalogu. Ali, ako je ta vlast neodogovorna i nesposobna, onda se otvara mogućnost da se pojave i drugi prijedlozi. Da je Vlada Kosova odgovorna i sposobna da vodi pregovore i daje prijedloge, radila bi to sa našim prijateljima, a sve na osnovu odluke Ustavnog suda, uzimajući u obzir Ustav", rekao je Hamiti.

On je istakao da se sa aktuelnom vladom nazadovalo u procesu dijaloga, zato što, kako je rekao, partija na vlasti propagira nacionalističku retoriku i ne konsultuje se sa saveznicima.

"Vlada se bavi propagandom i nacionalističkom retorikom. Pravi se zapaljiva atmosfera posebno na sjeveru. Umjesto uspostavljanja pravne države i vladavine prava, imamo manje policije i pored toga što smo tamo rasporedili specijalne policijske snage i time narušili odnose sa saveznicima koji nas sve vrijeme upozoravaju na poteze koje povlači vlast", rekao je Hamiti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri