Evropski izvori

Prema saznanjima Radio Slobodne Evrope na albanskom jeziku iz, kako navode, evropskih izvora, obustavljanje vizne liberalizacije za Kosovo, što se u medijima spominje kao mogućnost sankcija prema Kosovu nakon povećanja tenzija na sjeveru Kosova, nije opcija.

Međutim, isti izvori su potvrdili da se u EU razmatra mogućnost preduzimanja mjera protiv Kosova u slučaju da se i dalje ignorišu zahtevi za smanjenje tenzija na sjeveru i pronalaženje rješenja za povratak Srba u institucije.

"Postoji niz mjera koje se razmatraju i o kojima se razgovara. Ali, velika većina država članica je na nekoliko sastanaka jasno stavila do znanja da suspenzija vizne liberalizacije za Kosovo nije opcija", rekao je pomenuti izvor za Radio Slobodnu Evropu.

Većina zemalja članica, prema ovim tvrdnjama, smatra da bi takav korak bio preuveličan i kontraproduktivan i da bi išao protiv građana Kosova, a ne protiv onih čiji postupci nisu u skladu sa očekivanjima EU.

Drugi diplomatski izvori u EU, kako prenosi RSE, rekli su da bi obustavljanje vizne liberalizacije bio komplikovan proces iz proceduralnih razloga jer bi za to morala da se obezbjedi kvalifikovana većina u Savjetu.

Prema njihovim riječima, suspenzija vizne liberalizacije primjenjuje se iz drugih razloga, poput migracija ili bezbjednosnih pitanja, a ne toliko iz političkih razloga.

Odluka o viznoj liberalizaciji Kosovu doneta je ove godine, a očekuje se da će stupiti na snagu od 1. januara 2024.

Izvor: Kosovo Online/RSE