Upućeni

Održavanje novih izbora na sjeveru Kosova poznavaoci političkih procesa vide kao jedinu opciju za rješavanje trenutne situacije.

Ekspert za politička pitanja Artan Muhaxhiri je rekao da će novi izbori na sjeveru doneti "normalnost unutar abnormalnosti".

„Pošto smo mi reprezentativna demokratija, dolaskom na vlast lidera legitimnih političkom voljom većine građana dotične opštine, ovo pitanje će biti skinuto sa liste problema“, rekao je Muhaxhiri.

Kada je riječ o tome da li će biti međunarodnog pritiska na srpsku stranu da učestvuje na novim izborima na sjeveru da učešće Srba ne dovodi u pitanje.

„Ako se stvore standardni preduslovi za izborni proces, učešće Srba će biti apsolutno bezbjedno i veće nego u prošlosti. Uopšte nije vjerodostojno da oni bojkotuju izbore i stigmatizuju sebe kao prepreke dinamici dijaloga”, rekao je Muhaxhiri.

Prema njegovim riječima, novi izbori su jedina prava opcija, jer će otključati sadašnju krizu i da bi poslije ovog prvog koraka usledile druge konstruktivne faze, te da Vlada Kosova treba da učini sve što je u njenoj moći da obezbjedi ispravne institucionalne preduslove za nesmetano odvijanje izbora.

„Bilo bi pragmatično povezati ove izbore sa nekim drugim važnim poglavljem dijaloga i tako prethoditi opštim zahtjevima koje su odredili međunarodni saveznici“, naglasio je Muhaxhiri.

Eugen Cakolli iz Demokratskog instituta Kosova kaže da postoje dva puta kojima se može doći do novih izbora.

„Postoje dva zakonska rješenja da u četiri sjeverne opštine budu vanredni izbori. Prvi je da je postignut neki veliki politički dogovor i da novi predsjednici podnesu ostavke. A do druge mogućnosti dolazi ako 20 odsto birača sa pravom glasa potpiše peticiju ili zahtjev koji se uputi predsjedniku relevantne skupštine opštine“, objašnjava Cakolli.

Izvor: Kosovo Online/Dukagjini