Ekonomski stručnjak

Ekonomski stručnjak Safet Gërxhaliu kaže da poslednja dešavanja na sjeveru Kosova ne idu u prilog ekonomskom razvoju i poboljšanju imidža Kosova. Ističe da je stranim investitorima jako važna politička stabilnost u zemlji u kojoj ulažu, a u ovom kontekstu, navodi, da političke stabilnosti na Kosovu neće biti dok se ne okonča proces dijaloga Kosova i Srbije, prenosi RTK.

Gërxhaliu u izjavi za Radio Kosovo 2, kaže da mnogi ne mogu da shvate koliko je bitan dijalog i da se putem dijaloga rešavaju problemi, a da posljednji događaji štete Kosovu.

“Ovi prizori koji se šalju u svim svjetskim medijima utiču, i direktno i indirektno, na imidž Kosova i uzaludno je čekati da ćemo imati investitore ili strana ulaganja. Prema tome potrebno je za ekonomiju uraditi više”, kaže on.

Gërxhaliu naglašava da politička stabilnost i vladavina zakona trebaju biti prioritet a da dijalog nema alternative.

“Jer, na ovaj način se guši perspektiva građana. Nije lako živeti na ovim prostorima i iz tih razloga nam preti demografska pandemija, koja je najopasnija bolest koja će imati dugoročne posledice, ne samo po Kosovo već i ceo Zapadni Balkan”, kazao je on.

Američka privredna komora zatražila je od Vlade Kosova da "odmah uzme u obzir pozive SAD i EU na smirivanje situacije na sjeveru zemlje", kako bi privukla investitore i podržala održivi ekonomski rast.

Izvor: Kosovo online/ RTK live