Ignoriše zahtjeve

Profesor Univerziteta Kolumbija David Phillips izjavio je da akcije koje je nedavno preduzimao premijer Kosova Albin Kurti na sjeveru, podrivaju interese Kosova, naglasivši da su SAD sankcionisale albanske političke lidere i da se isto može uraditi i sa premijerom Albinom Kurtijem.

On je naveo i da su nedavne izjave Gabriela Escobara očigledno poziv Kurtiju da se više prilagođava američkim zahtjevima.

Phillips, koji vodi program za prava i izgradnju mira u okviru Instituta za studije ljudskih prava Univerziteta Kolumbija u SAD, u intervjuu za Express je rekao da bi Kurti svakako morao da posluša savjete saveznika, jer tako nešto ni na koji način ne narušava suverenitet Kosova.

On je naglasio da političari na Kosovu znaju da im je za ostvarenje ciljeva potrebna podrška SAD.

Podsjeća da su SAD uvijek podržavale Kosovo i ohrabrivale druge zemlje da mu daju podršku, navodeći da američki zvaničnici nikada ne bi smjeli da dozvole da se odnosi sa Kosovom pogoršaju do te mjere.

"Americi treba Kosovo, a Kosovu SAD“, konstatovao je Phillips.

Upitan da li je Kurti grešio u svemu što se dešavalo, Phillips je rekao da njegovi postupci nisu pogrešni, ali da način na koji je nedavno reagovao podriva interese Kosova.

On kaže da je potrebna veća transparentnost i više konsultacija među saveznicima i prijateljima.

Upitan da li je izjava Gabriela Escobara da će ZSO, ako je ne formira ova vlada, to učiniti sljedeća, upozorenje na drugi pad Kurtija sa vlasti, Phillips kaže da je to jasno upozorenje za Kurtija da više odgovara na američke zahtjeve.

Phillips kaže da bi Vlada Kosova, razmišljajući na "kreativan" način, mogla da sprovede obavezu formiranja ZSO bez izvršnih ovlašćenja.

"Zajednica je način da se decentralizuje vlast u regionima Kosova, bez narušavanja njegovog suvereniteta“, dodao je američki profesor.

Povodom medijskih izvještaja da SAD razmatraju sankcije Kosovu i Kurtiju lično, Phillips kaže da je to očigledno oblik diplomatskog pritiska, ali kaže da je Ministarstvo finansija SAD uvelo sankcije protiv drugih političara i da bi to moglo da učini i protiv Albina Kurtija.