Pristrasnost

Premijer Albin Kurti izjavio je da su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija pristrasne u razgovorima Kosova i Srbije, tvrdeći da Gabriel Escobar i Miroslav Lajčak dolaze sa zahtjevima druge strane.

Kurti je za Associated Press rekao da je njegov kabinet zauzeo drugačiji stav, nazivajući vlasti u Srbiji "autokratskim režimom".

"Insistiramo na tome da dobro ponašanje sa autokratom ne čini da se ponaša bolje. Naprotiv", kazao je Kurti.

Naveo je da izaslanici SAD i EU za pregovore — Gabriel Escobar i Miroslav Lajčak, dolaze sa zahtjevima Srbije.

"Dolaze nam sa zahtjevima. Sa zahtjevima druge strane", rekao je Kurti.

On ostaje pri stavu da se prisustvo specijalnih policijskih snaga ne može smanjiti sve dok "kriminalne srpske bande ili ne napuste zemlju ili ne budu uhapšene", dodajući da će biti mira na Kosovu, ako ne bude "naređenja za nasilje iz Beograda".

Kurti kaže i da zapadne sile ne bi trebalo da povlađuju Beogradu, u kojem vidi, kako kaže, "suštinski problem za nasilje na Zapadnom Balkanu".

Naveo je da su čak i za vanredne izbore u četiri sjeverne opštine sa većinskim srpskim stanovništvom 23. aprila Kosovo izneverili međunarodni posrednici, jer su, kako je rekao, pozvali Kosovo da izvrši izborne amandmane, ali nisu izvršili pritisak na jedinu političku stranku etničkih Srba da učestvuje u glasanju.

Zato kaže da će mu biti potrebna pomoć međunarodne zajednice da neguje politički pluralizam u etničkoj srpskoj manjini, kako bi se obezbjedila "fer konkurencija i demokratska trka za nove gradonačelnike".

"Ne možemo sebi da dozvolimo još jedan proces koji će srpski kandidati bojkotovati par dana prije početka izbora, jer to Beograd nalaže", rekao je Kurti.