Američki ambasador poručio

Pitanje je da li Sjedinjene Američke Države mogu računati na kosovskog premijera Albina Kurtija kao partnera, izjavio je u intervjuu za Glas Amerike Christopher Hill, američki ambasador u Srbiji.

Hill je kazao kako se "ne sjeća tako dubokih podjela između Prištine i Washingtona".

Ocijenio je i da je Srbija u procesu aktualne krize na Kosovu konstruktivan partner, ali da se od nje očekuje da prizna kosovske dokumente i ne sputava Prištinu da se učlani u međunarodne organizacije.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabriel Escobar i specijalni izaslanik EU za dijalog između Srbije i Kosova Miroslav Lajčak iznijeli su ove sedmice prijedloge Beogradu i Prištini za deeskalaciju tenzija na sjeveru Kosova, nove izbore na kojima će učestvovati i Srbi, te povratak dijalogu o normalizaciji.

"Mislim da imamo problem sa gospodinom Kurtijem, nije voljan da to prihvati. Čini mi se da imamo neke veoma suštinske probleme sa njim, da li možemo da računamo na njega kao partnera. Ali, ostavit ću tu odluku našoj ambasadi u Prištini", kazao je.

U Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, općinama na sjeveru Kosova u kojima većinski žive Srbi, sigurnosna situacija je pogoršana od 26. maja kada su albanski gradonačelnici službeno preuzeli dužnost, unatoč otporu lokalnog stanovništva.

Srbi u ove tri općine od tada organiziraju proteste ispred općinskih zgrada. Izbore koji su održani 23. aprila bojkotirala je srpska zajednica.

Lokalni Srbi sukobili su se 29. maja s pripadnicima NATO-ove misije na Kosovu KFOR-a, a u sukobima su ozlijeđeni deseci ljudi.

Američki ambasador Hil je u intervjuu za Glas Amerike ocijenio da je posljednjih dana došlo do smanjenja napetosti na sjeveru Kosova.

"Postoji deeskalacija, svakako sa srpske strane, a očekivanja EU i SAD su da će Kosovo napraviti korak u tom smjeru. Vrlo je važno da se specijalna policija povuče iz općinskih zgrada. Također, načelnici trebaju izaći iz općinskih zgrada i to se mora kad-tad dogoditi. I treće, malo teže pitanje, možete li ići na nove izbore", kazao je.

Istaknuo je da je sa srpske strane jasno poručeno da je važno formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom. No, kazao je da kosovskom premijeru to "i dalje predstavlja problem", iako "svi drugi razumiju da je to potrebno".

Premijer Kosova Albin Kurti izjasnio se za održavanje novih izbora u četiri općine na sjeveru - Leposavić, Zvečan, Zubin Potok, Sjeverna Mitrovica - i za smanjenje prisutnosti policije. No, za to je zatražio da, kako je rekao, "srpske kriminalne bande", ili odu ili budu uhapšene.

Kosovski premijer također je rekao da bi novi izbori trebali biti "demokratski i pošteni" te da bi trebala postojati slobodna izborna kampanja. No, požalio se da Escobar i Lajčak dolaze u Prištinu "sa zahtjevima druge strane".

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Escobar je 7. juna ponovio da se Zajednica općina sa srpskom većinom mora formirati, te da je "pitanje je samo da li će se to desiti sa ovom ili sa nekom drugom Vladom Kosova".

Zajednica opština sa srpskom većinom dogovorena je 2013. u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.

Usprkos brojnim pozivima međunarodne zajednice da taj sporazum realizuje, Kosovo je kategorički odbijalo uz obrazloženje da bi Zajednica imala široka ovlaštenja čime bi se ugrozila unutrašnja funkcionalnost zemlje.