Zemlju vode u ćorsokak

Funkcioner Demokratske partije Kosova Betim Gjoshi ocjenio je da se predsjednica Vljosa Osmani i premijer Albin Kurti kockaju Kosovom, prenosi Koha.

Gjoshi je naglasio da njegova partija ne želi da novoizabrani gradonačelnici četiri opštine na sjeveru, od kojih dvojica dolaze iz redova PDK, sa policijskim snagama ulaze u zgrade.

"Nismo bili za to. Odgovornost je institucija kako to rade, ali nije bila namjera da ih pošalju u opštinske zgrade, jer da je to bila namjera oni bi otišli onog dana kada su položili zakletvu. Sutradan kada je Aleksandar Vučić imao miting i kada su Srbi sa Kosova otišli u Beograd na taj skup oni su iskoristili tu situaciju", rekao je on.

Prema riječima Gjoshija, predsjednica i premijer Kosova pokazuju neznanje o organizovanju novih izbora u četiri opštine. On je dodao da oni vode Kosovo u ćorsokak.

"Predsjednica se pokazala kao veoma neuka, kao i premijer. Oni su neznalice jer ne mogu da organizuju izbore kako treba. Izbori se mogu organizovati ako gradonačelnik podnese ostavku. Došli su u ćorsokak, vode i Kosovo u ćorsokak. Kockaju se Kosovom. Što im prije istekne mandat, to bolje za Kosovo", naglasio je Gjoshi.

On je dalje dodao da su odluke koje vlada donosi nanele nepopravljivu štetu za Kosovo.

"Imamo premijera, koji donosi folklorne odluke, ide pola koraka naprijed, pa dva koraka nazad, a mi imamo 10 koraka štete za Kosovo. Sve to ide na račun Kosova i mislim da je nepopravljivo, uključujući i situaciju koja je stvorena na sjeveru", rekao je Gjoshi.

Govorio je i o pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom. On je rekao da PDK podržava Nacrt statuta ZSO koji ne omogućava stvaranje trećeg nivoa vlasti.

"Očekujem da Kurti ne odustane od toga. A kad je riječ o hrvatskom modelu koji je predložio, sumnjam da se to može realizovati. Kurti je jak na riječima, ali njegovi postupci su izuzetno loši za zemlju. Svakog dana, ovim akcijama koje čini, on pogoršava situaciju na Kosovu", smatra Gjoshi.

Dodao je da Kurti stvara nepotrebnu dramu i mnoge probleme.

"Prepustili smo Kosovo u potpunosti Albinu Kurtiju prije četiri godine kada smo otišli u opoziciju, ostavili smo Kosovo koje priznaje 110 zemalja, danas ne znamo da li ta priznanja još postoje. Uspeo je da izazove mnogo nevolja. Građanima nije potrebna drama, njima treba blagostanje. Drama sa pandemijom, drama sa sjeverom, drama sa strujom", istakao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore