Poslanik AAK-a

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj ocjenio je da je odlaganje posjete funkcionera američke administracije Toda Robinsona Kosovu dokaz da Albin Kurti i njegova vlada ozbiljno ugrožavaju odnose Kosova sa glavnim saveznikom, Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Reporteri.

„Otkazivanje posjete pomoćnika sekretara Međunarodnog biroa za narkotike i sprovođenje zakona Toda Robinsona, koji je pružao veliku pomoć Kosovu u oblasti pravosuđa i bezbjednosti, jasan je dokaz da postupci Kurtija i njegove vlade ozbiljno ugrožavaju odnos sa glavnim saveznikom, Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je Lekaj.

Dodao je kako su svi ciljevi Kosova, od nastojanja da se osamostali do izgradnje institucija bili nezamislivi bez vodeće uloge Amerike.

„Kurti i njegovi ljudi moraju da shvate da su garant nacionalne bezbjednosti Kosova Sjedinjene Američke Države", naglasio je Lekaj.

Reporteri piše da je do odlaganja posjete Robinsona došlo istog dana kada je suspendovano učešće Kosovskih bezbjednosnih snaga međunarodnoj vježbi „Defender Europe 23“ i zaključuje da su oba događaja "kazna zbog odluke Kurtijeve vlade da zaoštri situaciju na sjeveru Kosova".

Robinson je trebalo da 3. juna sleti u Prištinu i da boravi na Kosovu do 7. juna, ali je odložio posjetu zbog situacije opštinama na sjeveru Kosova.  

U američkoj ambasadi na Kosovu za Reporteri je potvrđeno da je razlog odlaganja posjete to što je situacija na sjeveru Kosova eskalirala već 26. maja, kada su gradonačelnici tri sjeverne opštine uz asistenciju Specijalne jedinice Policije Kosova pokušali da uđu u opštinske objekte.

„Zbog aktuelne krize na sjeveru Kosova, pomoćnik sekretara Robinson je odložio put na Kosovo. Pozivamo sve strane da preduzmu hitne korake za smanjenje tenzija i povratak dijalogu uz posredovanje EU“, rekao je portparol američke ambasade.  

Bilo je planirano da se Robinson tokom posjete Kosovu sastane sa Kurtijem, predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, ministarkom pravde Albulenom Haxhiu, dok je u pratnji ministra unutrašnjih poslova Xhelal Sveçle trebalo da poseti Akademiju za javnu bezbjednost Kosova u Vučitrnu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri