Deeskalacija

Profesor Ustavnog prava Mazllum Baraliu kaže za Kosovo onlajn da treba ispuniti zahtjeve koje su postavile SAD i EU za deeskalaciju situacije na sjeveru i dodaje da bi održavanje novih izbora bio izlaz iz aktuelne krize.

"Mislim da bi izbori bili izlaz iz krize. Treba se ići ka tome da se ispune zahtjevi koje je postavila međunarodna zajednica, prevashodno u vezi sa izborima, jer smatraju da bi se na taj način smirila trenutna situacija i da bi se išlo napred u dijalogu. Mislim da je vlada tokom jučerašnjeg dana razmatrala prijedlog Zakona za vanredne izbore na sjeveru. Ako postoji dobra volja da većinski srpski birači u tim opština učestvuje onda će to biti dobro i uspješno", navodi Baraliu.

On misli da za organizovanje novih izbora ne treba donositi novi zakon.

"Prvi način je da se novoizabrani gradonačelnici slože da budu razriješeni svojih dužnosti. Takođe, postoji i drugi način, a to je da 20 odsto biračkog tijela tih opština potpišu peticiju koju će uputiti predsjedniku skupštine o nezadovoljstvu rada gradonačelnika. Zatim se ta peticija prosleđuje Centralnoj izbornoj komisiji, a nakon toga predsjednici Kosova", objašnjava Baraliu.

Dodaje da postoje načini i mogućnosti, samo je, kako kaže, potrebno više komunicirati sa ljudima, objašnjavati.

"Tu mislim i na vlast na Kosovu ali i na opoziciju. Svaka partija bez obzira da li je mala ili velika, ima svoje predstavnike, koji bi trebalo da komuniciraju sa ljudima i uvjere ih da postoje način da se ide napred u rješavanju problema", kaže Baraliu.

Izvor: Kosovo Online