Poslije sastanka sa Kurtijem

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Nicholas Abbott pozvao je danas Vladu Kosova da sasluša međunarodne partnere i da preduzme korake za smirivanje situacije na sjeveru, piše Koha.

Poslije sastanka sa premijerom Albinom Kurtijem, Nicholas Abbott je rekao da nije neophodno da albanski gradonačelnici sjevernih opština rade iz opštinskih objekata, a kako kaže, nema potrebe da Policija Kosova igra ulogu čuvara.

"I dalje smo zabrinuti kao i svi međunarodni saveznici Kosova zbog situacije na sjeveru. Ne smatramo da je potrebno da gradonačelnici svoje dužnosti obavljaju u opštinskim objektima, niti je potrebno igrati ulogu čuvara ispred opštinskih zgrada. Imaju mnogo važnijeg posla na drugim mjestima. Nadam se da ćemo u narednim danima videti napredak, prijedlog, promjenu, više saradnje među bezbjednosnim agencijama. Kao ambasador, razgovaram sa različitim ljudima da saznam šta je najbolji put napred. Za Kosovo bi trebalo da bude normalno da sluša savjete prijatelja i partnera“, rekao je Abbott.

Povodom prijedloga Nacrta statuta ZSO premijera Albanije Edija Rame, Abot je rekao da ga još nije video, ali je dodao da zna da su Vlada Kosova i Vlada Albanije veoma bliske i da će imati sastanak sljedeće nedjelje.

"Albanija je zemlja veoma bliska Kosovu, znam da dvije vlade stalno razgovaraju. Znam da imaju sastanak sljedeće nedjelje, siguran sam da će razgovarati o mnogim pitanjima. Vlada Kosova treba da sasluša ovo, da pronađe pravi put napred, ali da pokaže razumijevanje za brigu koju imaju prijatelji", dodao je Abbott.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore