Vrijeme je ...

Američki stručnjak za Balkan Alon Ben Meir ocjenio je da su tenzije na sjeveru Kosova potpuno nepotrebne i da je vrijeme da se premijer Albin Kurti osvesti i shvati da je njegova konfrontacija sa SAD i EU štetna i da treba brzo treba da prihvati rješenja za deeskalaciju koje nude SAD i EU, prenosi Reporteri.

"Vrijeme je da se premijer Kosova Albin Kurti probudi i pokaže sposobnost i viziju da uradi pravu stvar za bezbjednost, stabilnost i napredak svoje zemlje", rekao je Ben Meir u autoskom tekstu.

Kaže da su nedavne tenzije na sjeveru Kosova, nastale kao rezultat lokalnih izbora u opštinama sa srpskom većinom i demonstracija etničkih Srba koje su uslijedile, nepotrebne i za žaljenje.

"Nije trebalo da dođe do ove nesrećne situacije u kojoj je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar postavio nešto što znači ultimatum zahtjevajući da premijer Albin Kurti odmah deeskalira sukob, raspiše nove izbore i primeni Ohridski sporazum ili će se suočite sa posljedicama", kaže Ben Meir.

Prema njegovim riječima, Kurti kao da zanemaruje činjenicu da bez pune podrške SAD i EU Kosovo nema stabilnost.

"Prkoseći naporima SAD i EU da normalizuju odnose Srbije i Kosova, Kurti je pokazao ozbiljnu kratkovidost koju mora da ispravi, jer mora da održi dobru poziciju sa svojim najkritičnijim saveznicima, koji su posvećeni nezavisnosti, blagostanju i bezbjednosti Kosova", rekao je ekspert za Balkan.

Ističe da je jedna stvar "štititi teritorijalni integritet i nezavisnost Kosova, što je Kurti dužan da uradi, ali da je sasvim druga stvar fiksirati se na četiri opštine sa srpskom većinom u sjevernom dijelu kao da budućnost Kosova u potpunosti zavisi od njihovog bezuslovnog potčinjavanja centralnoj vlasti".

Ben Meir kaže da su nedavni izbori dobar primjer Kurtijeve "opsednutosti" ovim opštinama.

"Ono što je pogoršalo stvari je Kurtijevo insistiranje da novoizabrani gradonačelnici preuzmu svoje dužnosti u opštinskim zgradama, što je dodatno povećalo tenzije i izazvalo proteste Srba. Kurti je dolio ulje na vatru tako što je poslao policiju da uguši proteste koji su prerasle u nasilne i na kraju je povređeno oko 50 pripadnika mirovnih snaga Kfora", naveo je Ben Meir.

Konačno, zaključuje američki ekspert, ako Kurti odlučuje o sudbini Kosova sa Zapadom, on mora da pokaže da je dostojan i pouzdan partner na koga se može računati da će odigrati svoju ulogu u održavanju mira i da sarađuje u procesu normalizacije sa Srbijom.

Dodaje da je "zbir svega ovog nesrećnog razvoja događaja to što je Kurti sada smanjio svoju kontrolu nad četiri opštine, dok je frustrirao svoje najvrednije saveznike do te mjere da su SAD zabranile Kosovu dalje učešće u NATO vojnoj vježbi "Defender Europe 23".

Ben Meir smatra da je "ova tužna epizoda" samo dodatno udaljila integraciju Kosova u EU i izazvala ogorčenost stanovništva, čije je, ocjenjuje, blagostanje u budućnosti isprepleteno sa EU.

"Kurti mora odmah raspisati nove izbore, povući policiju da zadrži mir i sprovesti Sporazum o Zajednici opština bez daljeg odlaganja. Zaista, obnavljanje pune saradnje sa SAD i EU je od suštinskog značaja za budućnost Kosova kao nezavisne zemlje. Naravno, Kurti sada ima priliku da pokaže da je državnik i da ima jasnu viziju kuda želi da odvede Kosovo. Sudbina njegove zemlje pripada Zapadu i on ne treba da je zaustavi, te da neguje i pažljivo čuva odnose Kosova sa jedinim saveznicima na koje može da računa“, zaključuje Ben Meir.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri