Bijeg od siromaštva!

Poslanica Demokratske partije Kosova Ganimete Musliu kaže da se uzbog lošeg upravljanja na Kosovu odvija najveći egzodus u istoriji, piše Reporteri.

Musliu kaže da već dvije godine zaredom vlast pati od bolesne ambicije da bude akter na političkoj sceni gdje se suočavaju sa globalnim, političkim i ekonomskim krizama i izazovima, dok je narod Kosova izgubio nadu i odlučuje da ode u inostranstvo.

"Danas imamo vlast koja svakog dana sahranjuje nadu građana, pokazuje da je promjena koju su propagirali donela samo gore. Kao rezultat svega toga, haotičnom i besmislenom politikom u pozadini, naši građani odlaze u svijet. Kosovo doživljava najveći egzodus u svojoj istoriji. To se doživljava u tišini jer drugačije ne ide u prilog vladi“, naglasila je Musliu.

Ona je rekla da je emigracija stanovništva narodni bunt protiv politike i bahatosti vlasti, zbog čega se Kosovo nalazi usred nacionalne socijalne katastrofe.

"Ljekari, nastavnici, vojnici, policajci, vatrogasci, bankari, advokati, preduzetnici, obrazovani srednji slojevi, građani koji bi radije da ostanu i grade svoju budućnost na Kosovu, danas, zbog sistema vlasti biraju da napuste zemlju. Prodavnice nemaju kupaca. Kuće u selima ostale su prazne. Pad broja učenika u školama je zastrašujući. Životni standard za porodice je sa sadašnjim platama neizdrživ. Razlozi masovnog iseljavanja su jasni: razočaranje, strah od budućnosti koja ih čeka, ali glavni razlog je gubitak nade da će ova politička klasa ozbiljno pristupiti temama koje regulišu i obezbjeđuju svakodnevni život i zakonitost ovog društva”, kaže Musliu.

Musliu je rekla da PDK zahtjeva od Vlade da preduzme hitne korake da spreči iseljavanje stanovništva.

"Što se tiče stvarnog stanja, imamo obavezu da se angažujemo i ponudimo opcije koje vraćaju nadu i garantuju izglede za život u blagostanju za naše građane. Vlada to mora uzeti kao prioritet i preduzeti hitne korake da spreči odlazak stanovništva jer ako se ovako nastavi, nećemo imati generacije iza sebe”, rekla je Musliu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri