Put za podjelu

Zamjenik premijera Besnik Bisljimi ocijenio je, da zahtjev Srbije za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom nije u cilju integracije lokalnih Srba na Kosovu. Bisljimi tvrdi da je cilj, zapravo uspostavljanje "trojanskog konja" na Kosovu, a to kako navodi, pokazuje i "non-pejper" koji je nedavno izradila Akademija nauka Srbije.

"Kosovo je više puta upozoravalo međunarodnu zajednicu na prave razloge Srbije za insistiranje na formiranju Zajednica opština sa srpskom većinom. Ona nikada nije namjeravala da integriše lokalne Srbe na Kosovu, već da kao beogradski 'trojanski konj' državu učini nefunkcionalnom, pripremajući tako put za podjelu”, naveo je Bislimi na Twitteru.

Prema njegovim riječima, u sadašnjim okolnostima, konačni cilj "Srpskog svijeta“ ne može se ostvariti samo političkim sredstvima, prenosi RTKlive.

"Treba koristiti i druga sredstva, uključujući vjerske mehanizme sa potencijalom političkog uticaja u susednim zemljama u kojima djeluje Srpska pravoslavna crkva“, rekao je on.

Bislimi je rekao da bi uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom trebalo da bude glavni imperativ za srpske kreatore politike, obezbeđujući jezgro za vekovni cilj srpskog ujedinjenja.

"Non-pejper savršeno objašnjava insistiranje Beograda na Zajednici opština sa srpskom većinom, ali bi trebalo da natera međunarodnu zajednicu da preispita svoje“, rekao je Bislimi.