Predsjednik SDP-a

Predsjednik Socijaldemokratske partije Dardan Molliqaj izjavio je da je Albin Kurti već prihvatio Zajednicu opština sa većinskim srpskim stanovništvom, ali da je njegov "otpor" pred zahtjevima SAD i EU u službi toga da izgleda kao heroj, prenosi Gazeta Blic.

"Juče nam je potvrđeno da Kurti na svom stolu ima nacrt statuta Zajednice, koji je prihvatio Ohridskim sporazumom i Planom implementacije. Tako možemo razumeti i napetost na sjeveru. Kurti treba da izgleda kao heroj koji se opirao Zajednici. Njegovo prihvatanje ne umanjuje sve ono što je politički predstavljao u svojoj istoriji", rekao je Molliqaj za Front onlajn.

Dodaje da Kurti prihvata Zajednicu koja će biti formirana uz pomoć napete situacije na sjeveru Kosova.

"Nažalost, on je prihvatio Zajednicu i to uz napetost situacije i varnicu suvereniteta. Zato je izuzetno važno da se Zajednici suprotstavi po svaku cijenu, čak i ako to znači da ovaj premijer odmah podnosi ostavku. Ne možemo rizikovati implementaciju Zajednice jer taj sporazum donosi samo nove sukobe, a ne trajni mir", rekao je Molliqaj.

Prema njegovim riječima, Kosovo će biti suočeno sa drugim sankcijama SAD ako se tenzije nastave na sjeveru.

Tenzije na sjeveru, kaže Molliqaj, dogodile su se s razlogom.

"Već nam je postalo jasno da će Kosovo biti suočeno sa velikim sankcijama ako se tenzije na sjeveru nastave kako je počelo prije nedjelju dana. Ali moramo biti jasni da se ova tenzija ne može analizirati i razraditi kao akcija sama po sebi. Desilo se sa razlogom. Ne zato što je vlast prekršila Ustav, zato što znamo da ga ne poštuje, ne zato što je vlast namerno proširila suverenitet na sjever, jer znamo da se to nije desilo, već zato što žele da Zajednicu učine prihvatljivom i neizbježnom bez izgleda da su izgubili svoj revolucionarni ogrtač", rekao je Molliqaj.

Smatra da Kurti mora da podnese ostavku, da bi došlo do mira između Srbije i Kosova iliti kako on kaže "dvije države".

Krivac za razvoj događaja na sjeveru je, kako kaže Molliqaj, samo premijer Kurti, tako da mora da podnese ostavku.

"Ovaj premijer je doveo situaciju tamo gdje jeste. Ali, ne mora da sprovodi Zajednicu. Kurti mora odmah da podnese ostavku kako bi Kosovu bila ponuđena nova koncepcija dijaloga Kosovo-Srbija, koja se fokusira na zatvaranje svakog otvorenog sukoba između Kosova i Srbije, na priznavanje nezavisnosti Kosova i trajni mir između dvije zemlje", naveo je.

Ni u jednom drugom trenutku u novijoj istoriji odnosa Kosova i SAD, kako kaže Molliqaj, situacija nije bila ozbiljnija i direktnija u svojim zahtjevima za vladu Kosova.

"To je posljedica nebrige koju je Kurti redovno pokazivao međunarodnoj zajednici, kao u slučaju registarskih tablica, gradonačelnika, do ekstremističkih izjava, kao u slučaju sekretara Blinkena. Naravno, u ovako velikim sudarima, pukotine su vidljive i dugotrajne. Kurti nosi te pukotine na leđima i on treba i da odgovara za njih", rekao je Molliqaj.

Izvor: Kosovo online/Gazetablic