Lider AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj kaže da Kosovo pati zbog grešaka koje je napravio Albin Kurti i da je jedino rješenje rušenje vlade, kao i da za pokretanje inicijative za glasanje o nepovjerenju kosovskom premijeru i ministrima imaju dovoljan broj potpisa poslanika, prenosi Gazeta express.

"Institucije Kosova su napravile tri greške čije posljedice trpimo. Prva greška je bila ta što se nisu složili sa američkim prijedlogom nakon čega je sjever ostao mimo cijelog procesa dijaloga. Druga greška bilo je insistiranje ili žurba da se održe izbori jer nije bilo zagarantovano učešće Srba. Treća greška je to što su gradonačelnici dobili tako malo glasova. Čak je rješenje da neko vrijeme obavljaju svoje funkcije u alternativnim objektima bilo mudro. Premijer je pogrešio kada je insistirao da ih smeste u objekte koje čuva policija. Sve tri greške je Srbija odlično iskoristila“, rekao je on.

Haradinaj dodaje da je Kosovo na neki način prihvatilo zahtjeve međunarodne zajednice za situaciju na sjeveru.

„Tri zahtjeva koja su izneta Kosovo je na neki način prihvatilo. Koliko znamo i predsjednica i premijer su već govorili o mogućnosti održavanja izbora na sjeveru. Kao što je prihvaćena i mogućnost uklanjanja specijalnih jedinica iz opštinskih objekata”, naveo je čelnik AAK.

Haradinaj je naveo da postoji nezadovoljstvo i unutar Kurtijevog Samoopredjeljenja, zbog čega vjeruje da bi se i pojedini poslanici vladajuće stranke pridružili zahtjevu za smjenom vlade.

“Prijedlog je pravo rješenje, to je demokratija i to bi sigurno bilo korisno za cijeli politički spektar, uključujući i većinu na vlasti. Opozicija ima neophodan broj da pokrene prijedlog, ali ima i mnogo poslanika u Skupštini Kosova koji se ne slažu sa ovim prijedlogom”, rekao je Haradinaj.

Za pokretanje inicijative glasanja o nepovjerenju vladi potrebni su potpisi 40 poslanika.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express