Vladavina prava na prvom mjestu

Premijer Albin Kurti je izjavio da je ponudio "stabilan i siguran“ izlazak iz krize na sjeveru, koju su, prema njegovoj ocijeni, izazvale "nelegalne i paralelne strukture Srbije".

Naveo je i da je ovakav stav izneo na sastanku sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom i evropskim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, održanom u Prištini 5. juna.

"Prvo je vladavina prava. Imamo desetine NATO vojnika, pripadnika kosovske policije i novinara koji su bili žrtve neviđene brutalnosti nasilnih ekstremista i kriminalnih grupa. U Skupštini Kosova pomenuo sam 33 imena, pet ih je u zatvoru, ostali nisu. I sve te zločince, nasilne ekstremiste koji su se tog dana ponašali kao fašistička milicija treba što pre privesti pravdi. Neki od njih su došli iz Srbije na Kosovo. Dakle, prva tačka je vladavina prava“, rekao je Kurti u izjavi medijima.

U opštinama na severu Kosova – Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici – živi većinsko srpsko stanovništvo koje je bojkotovalo aprilske lokalne izbore i ne priznaje nove albanske gradonačelnike.

Uprkos tome, kosovske vlasti su nasilnim putem preuzele opštinske zgrade u tri opštine (Zvečan, Leposavić i Zubin Potok), gde su do sada funkcionisali i Privremeni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije, a koji su za Kosovo nelegalni.

To je dovelo do svakodnevnih protesta lokalnog stanovništva u ovim opštinama.

Kurti je ponovio je da se "kriminalne grupe" moraju suočiti sa pravdom za "kriminalna dela koja su počinili, od paljenja automobila do ranjavanja vatrenim oružjem, šok i ručnim bombama".

"Drugo je da, u skladu sa uklanjanjem ovih grupa i prestankom nasilnih nereda, smanjimo prisustvo policije u opštinskim zgradama u tri opštine na severu. Tada bi mogli da se angažujemo procesa održavanja demokratskih izbora, jer smo svesni da je izlaznost na poslednjim bila veoma mala. Dakle, da, novi izbori, vanredni izbori, ali nakon vladavine prava i nakon pripreme terena”, rekao je Kurti.

Za njega je “priprema terena” za vanredne izbore u opštinama na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, obezbeđivanje slobodne, fer i demokratske predizborne kampanje.

"Spreman sam za razgovore, ali ponavljam, nikada nećemo predati našu demokratsku republiku, našu nezavisnu državu, suvereno Kosovo, ni po koju cenu, fašističkoj miliciji, tim kriminalnim grupama i ekstremistima", rekao je Kurti.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da postoje izazovi u bilateralnim odnosima sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i evropskim izaslanikom za dijalog Kosova i Srbija Miroslavom Lajčakom, dodajući da je uveren da će uspeti da reše nesuglasice.

“Bio sam konstruktivan, posvećen, kreativan, ali ne mislim da se te stvari rešavaju pritiscima i pominjanjem posledica, možda čak i sankcija... Uveren sam da ćemo uspeti da rešimo nesuglasice. Postoje izazovi sa evropskim i američkim izaslanicima, ali naši bilateralni odnosi sa EU i SAD su odlični“, rekao je Kurti.

Prethodno je 6. juna američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao da su odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i neće se promeniti, ali postoje "neki izazovi" u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem.

Na pitanje koje mere će biti preduzeti protiv Kosova ukoliko ne bude konstruktino, Eskobar je rekao: "Ne možemo ništa da planiramo, videćemo kako odatle".

Međunarodna zajednica je oštro osudila odluku Kosova da gradonačelnici nasilnim putem preuzmu svoje dužnosti.

Upućen je zahtev Kosovu da smiri tenzije, raspiše nove izbore na severu i vrati se dijalogu o normalizaciji odnosa.