Sankcije

Analitičar Drizan Shala kaže da će se Kosovo suočiti sa sankcijama vezanim za proces integracije Kosova u EU i druge evropske mehanizme ali i u vojnom aspektu čime će ugovori KBS sa američkom vojskom biti ugroženi, prenosi Ekonomija onlajn.

Shala kaže da ako se ne uzmu u obzir zahtjevi predstavnika EU i SAD, Kosovo će se suočiti sa sankcijama.

On dodaje da bi jedna od sankcija mogla biti i suspenzija vizne liberalizacije kao snažan argument koji EU već ima u rukama.

„Dobićemo sankcije u procesu integracije Kosova u EU i druge evropske mehanizme, što će uključivati i suspenziju vizne liberalizacije kao snažan argument koji EU već ima u rukama. S obzirom da je Kosovo u drugoj fazi tranzicije u okviru KBS, to će usporiti niz procesa kojima su stupile u ugovorni odnos sa američkom vojskom“, rekao je on.

Danas se završava ultimatum izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriela Escobara premijeru Kosova Albinu Kurtiju za eskalaciju situacije na sjeveru Kosova. Velike posljedice po već narušeni odnosi premijera Kosova Albina Kurtija sa Državama Sjedinjene Američke Države i međunarodna zajednica su upozorene ako se ovi zahtjevi ne poštuju.

Rok koji su SAD i EU postavile premijeru Albinu Kurtiju ističe danas, a specijalni izaslanik Vašingtona za Zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je da ukoliko Kurti ne prihvati tri uslova za smirivanje situacije na sjeveru Kosova onda to znači da ne želi saradnju sa EU i SAD i da to ne može da prođe bez posljedica.

Ultimatum su mu na sastanku u ponedjeljak uveče dali američki emisar za zapadni Balkan Gabriel Escobar i emisar EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

Tokom sastanka od Kurtija je zatraženo sljedeće - deeskalacija na terenu, što skorije održavanje izbora na sjeveru i povratak dijalogu i procesu normalizacije.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online