Ili izolacija...

Politički analitičar Artan Muhaxhiri rekao je da je pristup premijera Albina Kurtija u vezi sa situacijom na sjeveru Kosova pogrešan i predodređen da propadne, s obzirom na to da nema podršku od međunarodnih patnera i da ukoliko ovako nastavi usljediće opšti izbori jer ne može da vlada bez podrške Vašingtona i Brisela.

Muhaxhiri je za KTV rekao da Kurti može da proširi suverenitet na druge načine, u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom.

"Premijer Kurti od početka ima problem sa političkim realizmom, čak i sada kada govori o suverenitetu na sjeveru, on govori kao da je Kosovo Njemačka, Francuska ili Kina i Rusija. Imamo 24, 25 godina problema sa suverenitetom na sjeveru i veoma je naivno pokušavati da se na ovaj način unapredi pitanje suvereniteta. Ovaj pristup je predodređen da propadne, jer na sjeveru svi znamo koliko je tamo delikatna situacija, koliko je malo potrebno da se eksplodira. To je pristup koji ne može uspeti, stoga donosi više štete nego koristi. Kurti može da proširi suverenitet i na druge načine, kao što je koordinacija sa međunarodnom zajednicom i indirektno sa Srbijom za svaki kompromis koji ne krši Ustav Kosova, niti zakonitost prema Srbima sa sjevera", rekao je on.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi Kosovo uklonilo specijalne policijske snage iz sjevernih opština, međunarodni pritisak bi se pomerio ka Beogradu.

Sa ovakvim pristupom Kurtija, ističe Muhaxhiri, parlamentarni izbori nisu daleko.

„Ako Kosovo učini pozitivan korak i ukloni specijalne snage, pritisak bi se prebacio na Beograd, a onda ako Beograd pravi probleme, sva krivica bi ostala na njima. Ovakvim pristupom, ako ne ponudi nešto konkretno u narednih nekoliko dana, onda mislim da opšti izbori nisu daleko jer on ne može da nastavi da vlada ako je izolovan od SAD i EU", rekao je on.

Muhaxhiri ocjenjuje da je izolacija najgora stvar za Kosovo.

"Izolacija je najstrašnija stvar koja se može učiniti Kosovu jer Kosovo nije završilo državljanstvo, nije članica UN, ima pet zemalja koje ne priznaju EU, nije ni u jednoj organizaciji, na pola je puta stvaranja državnog identiteta i ako je na ovoj polovini puta izolovan, blokiran i nema napretka, onda imamo nazadovanje", zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore