Članica Predsjedništva LDK

Članica Predsjedništva Demokratskog saveza Kosova Jehona Lushaku-Sadriu izjavila je da premijer Albin Kurti nema jasnu viziju gdje želi, da ide sa svojim odlukama, osim što ozbiljno šteti Kosovu, prenosi Koha.

Ona je rekla da će LDK tražiti odgovornost za njegove postupke, koji prema Lushaku-Sadriu i dalje nisu koordinisani sa međunarodnom zajednicom.

„Sve ove međunarodne reakcije suprotne su od onoga što kaže Kurti. Kao premijer, ima izuzetnu odgovornost, posebno da usklađuje svoje akcije sa međunarodnim partnerima, jer postoji KFOR, postoji međunarodno prisustvo i implikacije sa manjinom za koju Kosovo ima međunarodne obaveze, a kao premijer i lider političke partije na vlasti, mora pokazati ozbiljnost kada je u pitanju pristup manjinama jer u važnom procesu kao što je dijalog, postoje implikacije. Ono što garantujemo jeste da ćemo zahtjevati odgovornost za njegove postupke, sa najvećom budnošću tražićemo odgovornost i u parlamentarnom i u javnom smislu da izveštavamo o njegovim odlukama i posledicama koje ćemo imati kao država, zašto i kuda idemo“, rekla je ona u utorak u KTV-ovom „Interaktivu“.

Lushaku-Sadriu je optužila Kurtija da je ličnost koja ima potpunu nesklad između onoga što govori i onoga što radi.

„U politici je veoma važno biti dosljedan kada nešto obećavate, kada se zalažete za određene vrijednosti, da ih štitite posebno kada ste na vlasti i da se zalažete za njih i da ih pokrećete napred. Ovo nismo videli ni za uzroke korupcije, ni za pregovore sa Srbijom, ni u jednoj tački koju je obećao“, rekla je ona.

Ona je dalje dodala da LDK želi da proširi suverenitet Kosova i na sjever, ali to treba da se uradi u koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

Lushaku-Sadriu je ocjenila da postoji nedostatak koordinacije između Kurtija i predsjednice Vjose Osmani, a prema njenim riječima, još uvijek nema jasnih stavova u vezi sa situacijom na sjeveru.

„Tražili smo od predsjednice da progovori, zauzme stav i jasno govori ako se slaže sa svim ovim stavovima. Čini se da nedostaje koordinacije, ali važno je da Kosovo ima predsjednicu koja ide iznad političkih partija i vodi računa o nacionalnom interesu, u slučaju da se to ne dogodi tražićemo odgovornost i od nje“.

Izvor: Kosovo online/Koha