Poruka Escobaru

Elvis Hoxha, savjetnik premijera Albina Kurtija, reagovao je na izjavu američkog izaslanika za zapadni Balkan Gabriela Escobara da će ZSO biti osnovana, navevši da je "premijera birao narod i da se ne potčinjava izaslaniku".

"Premijera bira narod. Neko postavlja izaslanika. Narod se ne potčinjava izaslaniku“, napisao je Hoxha na Facebooku.

Hoxha je naveo da Escobar misli da može da postavlja uslove premijeru Kosova.

"Escobar nas je uvjeravao o dva pitanja: – Kosovo treba da uđe u dijalog za normalizaciju odnosa sa Srbijom, ali ja, Escobar, izaslanik, mogu da postavim uslove izabranom premijeru. Garantujem vam da neće biti Srpske republike, samo me izvinite, dok ja odem da se pozdravim sa Dodikom“, ironičan je bio Hoxha.

Escobar je rekao da Vašington stoji uz narod Kosova, ali je dodao da ne podržava pojedinca koji "nema instinkt za saradnju” - misleći na premijera Kosova Albina Kurtija.

"Vidimo da se odluke donose uprkos našem partnerstvu i ovo nam je signal – ne možemo ovo da prihvatimo. Zato, u jednom trenutku, kada želimo da obnovimo koordinaciju i partnerstvo sa ovom Vladom, spremni smo, jer ćemo uvijek biti uz narod Kosova. To ne znači da treba da podržimo pojedinca koji nema taj instinkt saradnje i koordinacije”, rekao je Escobar tokom sastanka sa odabranim novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.