Dugoročna stabilnost

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je izaslanicima Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije Gabrielu Escobaru i Miroslavu Lajčaku da samo kažnjavanje kriminalnih grupa može dovesti do "dugoročne stabilnosti“.

"Zbog toga očekujemo da institucije za provođenje zakona rade svoj posao, u skladu sa zakonom, kako bi se kriminalne grupe odgovorne za nasilje suočile sa pravdom“, rekla je Osmani na sastanku održanom u utorak, 6. juna, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Osmani je pomenula i mogućnost organizovanja novih izbora – što je bio zahtev Eskobara i Lajčaka na sastanku prethodnog dana sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

"Novi izbori u opštinama na severu zemlje mogu se organizovati u skladu sa važećim ustavnim i zakonskim okvirom i u tom kontekstu treba obezbediti demokratsko učešće građana koji žive u ove četiri opštine", saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

Osmani je, prema saopštenju, naglasila da je Kosovo posvećeno saradnji sa međunarodnim saveznicima.

Susret sa strankama opozicije

Eskobar i Lajčak su se nakon toga sreli sa opozicionim strankama Kosova u kancelariji EU u Prištini.

Predsedavajući Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi rekao je da nikada nije video da su predstavnici međunarodne zajednice bili toliko zabrinuti.

"Rešenje situacije je na Vladi Kosova, na njoj je odgovornost", rekao je Krasnići posle sastanka, naglašavajući da je opozicija izrazila spremnost da radi na unapređenju odnosa sa saveznicima kao što su SAD i EU.

On nije odgovorio na pitanje da li podržava zahtev za održavanje novih izbora.

"Neću da spekulišem, pošto o tome do sada nije bilo reči“, dodao je Krasniqi.

Predsednik opozicionog Demokratskog saveza KosovaLumir Abdixhiku je ocenio da Kosovo ulazi u "nejasnu” situaciju.

Rekao je i da je zabrinut zbog odnosa Kosova sa saveznicima, te dodao da ne postoji plan i spremnost Kurtija za koordinaciju.

Escobar i Lajčak su u poseti Prištini i Beogradu u pokušaju da pronađu rešenje za smirivanje situacije u tri opštine na severu Kosova - Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

U ovim opštinama lokalni Srbi redovno protestuju od 29. maja jer se protive ulasku novoizabranih gradonačelnika u opštinske zgrade – koji su pobedili na izborima koje je bojkotovala Srpska lista, najveća srpska stranka na Kosovu.

Dan ranije su od Kurtija tražili da smiri situaciju na severu, održi nove izbore i vrati se dijalogu uz posredovanje EU.