Zbunjeni

Odnosi između naroda Sjedinjenih Država i Kosova su čvrsti i neće se promeniti, ali postoje "neki izazovi u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova, Albinom Kurtijem.

Ovo je pojedinim novinarima u Prištini rekao američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabriel Escobar.

"Nastavićemo da budemo vaš najjači oslonac u međunarodnoj zajednici", dodao je.

Escobar je izrazio nadu da će narod Kosova razumeti da "trenutne poteškoće sa premijerom neće uticati na ovo osećanje".

Escobar se sa specijalnim izaslanikom za dijalog Prištine i Beograda Miroslavom Lajčakom prethodno sastao sa Kurtijem i predsedicom Vjosom Osmani.

Njima je preneo tri zahteva međunarodne zajednice: smirivanje tenzija na severu Kosova, održavanje novih izbora i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

Tenzije na severu Kosova su podignute kada je Policija Kosova 26. maja asistirala prilikom ulaska albanskih gradonačelnika u opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, čemu se lokalno srpsko stanovništvo usprotivilo.

Od 29. maja lokalni Srbi svakodnevno protestuju ispred opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

U zgrade ove tri opštine su do sada funkcionisali i Privremeni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije, koji su za Kosovo nelegalni.

Jedino je u Severnoj Mitrovici fizički odvojena zgrada opštine po kosovskom i srpskom sistemu i zato u ovoj opštini nije bilo protesta.

Američki zvaničnik je rekao da su SAD posvećene nezavisnosti i suverenitetu Kosova, bezbednosti i ekonomskom prosperitetu.

"Biću vrlo iskren, SAD su vam bile najveća podrška i boli me kada vidim da ljudi misle da nekako usmeravamo naš odnos i angažman sa Kosovom u korist Srbije", rekao je Escobar na sastanku sa grupom novinara u ambasadi SAD u Prištini.

Poručio je da su bile poslate poruke da se "ne potpaljuje ionako delikatna situacija", ali da je Kosovo insistiralo na nasilni ulazak gradonačelnika u opštinske zgrade.

"U vladi SAD sam od svoje 19. godine, video sam kako američka vlada napušta federalne zgrade zbog poplava, požara, uragana, COVID-a, čak i protesta i niko nikada nije doveo u pitanje legitimitet i autoritet američke vlade. Dakle, zašto ove zgrade, zašto pod ovakvim uslovima, zašto nakon što smo ih zamolili za koordinaciju, iako mi stojimo iza njih oni neće da koordinišu, to znači da nam nešto govori kako nas vide kao partnera i to je imalo posledice", reči su Escobara.

Napomenuo je da posledice ne znače sankcije.

"Vidimo da su se odluke donosile uprkos našem partnerstvu i to je signal za nas, to ne možemo da prihvatimo. Dakle, u nekom trenutku, kada smo želeli da uspostavimo koordinaciju i to partnerstvo sa ovom vladom, mi smo bili spremni, jer ćemo uvek biti uz narod Kosova. To ne znači da moramo da stojimo uz pojedinca koji ne deli taj instinkt za saradnju i koordinaciju", rekao je Eskobar.

Dodao je da "smo potpuno zbunjeni zašto se ovo dešava".