Čekamo Nacrt statuta

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar poručio je, u intervjuu bečkom dnevniku Die Presse, da Zajednica srpskih opština mora biti formirana i da je samo pitanje da li Kosovo želi da čeka na evroatlantske integracije dok premijer Albin Kurti ne ispuni svoju obavezu.

Escobar je naglasio da "Kosovo sada mora pod hitno da se pomeri", i naznačio da je osnivanje ZSO međunarodna, pravna, preuzeta obaveza.

"To ne zavisi od njega. To nije pitanje između Kurtija i Srbije. To je pitanje izmedju Kosova i Srbije. Čak iako Kurti to ne želi, biće formirana ZSO", naglasio je Escobar upitan za otpor premijera Albina Kurtija formiranju ZSO.

On je istakao da je pitanje samo da li Kosovo želi da čeka na evroatlantske integracije dok premijer ne ispuni svoje obaveze.

Kako kaže, ako Kosovo ne želi novu Republiku Srpsku kao u Bosni i Hercegovini, onda mora da iznese svoj prijedlog šta želi.

"Oni su nam rekli šta ne žele. Sada moraju da nam kažu šta žele, na to čekamo", poručio je Escobar za Die Presse.

Nespremnost Kosova da se pomeri po ovom pitanju, prema njegovim riječima, pokazuje "nespremnost na pomirenje u sopstvenoj zemlji".

"Naša poruka Kosovu i Srbiji je - sve dok obe strane ne primene važne dogovore iz sporazuma o normalizaciji, nije vrijeme za ‘business as usual’", podvukao je Escobar.

On je rekao i da Srbija treba da uputi jasnu poruku da ne toleriše nasilje, kako protiv mirovnih snaga Kfor, tako ni protiv Policije Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Die Presse