Lider AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj rekao je za Dukađini da bi smjena Albina Kurtija spasila Kosovo od daljih posljedica, ukazujući da se gradonačelnici u četiri opštine na sjeveru Kosova ne mogu tako nazvati zbog male izlaznosti na izborima zalažući se za održavanje novih izbora.

"Nastavak ove situacije po mom uvjerenju je samo šteti, i donosi posljedice za Kosovo. Večeras u ponoć sazvaću sjednicu parlamenta sa smjenom Kurtija,...to će 'izgurati' i Kosovo sačuvati od drugih posljedica“, rekao je Haradinaj.

Istakao je da Kurti treba da posluša SAD i da sa njima napravi plan da se situacija na sjeveru vrati u normalu.

"To nisu gradonačelnici, onaj koji nije dobio većinu od najmanje 20 odsto, već samo 3 odsto, nije predsjednik sa legitimitetom većinskog glasa. Iako su Albanci, moramo priznati da nije ispravan stav koji smo zauzeli. Najveća greška je što smo koristili specijalne jedinice", kazao je Haradinaj.

Govoreći o zahtjevima Srpske liste, Haradinaj je ukazao da je Kosovo u ovu sitaciju došlo jer ima "premijera amatera" ili onoga koji ne služi agendama Kosova.

"Isključenje sa vojne vježbe "Defender 2023" nije sankcija za Kurtija, već za našu zemlju, našu vojsku. To su pokloni od Kurtija", kazao je.

Kako kaže, što se tiče zahtjeva za uklanjanje policije sa sjevera, svaki običan policajac može da čuva opštinske objekte.

"Zahtjev Srpske liste je da se povuče sva policija, taj zahtjev ću podjeliti u dva dijela. Što se opštine tiče, ima logike, ali ne vjerujem da je taj zahtjev da se sjever ostavi u cjelini bez policije jer ne bi trebalo tako", naveo je dodajući da je za ponovno održavanje izbora na sjeveru uz saglasnost Amerikanaca, ali da ne idu u separatizam.

Što se tiče Zajednice srpskih opština, Haradinaj navodi da nije Kurti kriv za tu obavezu, već da je to nasljeđe iz prethodnih vlada i ističe da se mora naći ustavno rješenje za Zajednicu.

Haradinaj je pozvao premijera Kurtija da se vrati preporukama SAD, da napravi plan sa Amerikancima i da vrati situaciju u normalu na sjeveru.

Smatra da nema drugog načina nego da Kurti izvuče Kosovo iz "haosa u koji je uveo".

"Rekao bih Kurtiju da sluša Amerikance, ako hoće da izvuče državu iz haosa u koji ju je uveo, nema drugog puta, ni Kurti, ni Kosovo i moraju da beže od lažnog patriotizma. Da se što prije vratimo Amerikancima, da sa njima napravimo plan kako da se vratimo u normalu na sjeveru i nije bitno kada će predsjednici podneti ostavke", naveo je.

Kurti je, prema njegovim riječima, tri puta naneo štetu Kosovu i odnosima sa saveznicima.

"Prvi momenat je odbacivanje plana za stolom kojim bi se nastavila institucionalna normalnost. Drugi pogrešan trenutak je održavanje izbora i treći trenutak kada su sugerisali da ne žele loše Kosovu govoreći da to nisu predsjednici opština i da to nisu izbori", rekao je Haradinaj.

Kako dodaje, taj treći put odvaja Kosovo od saveznika i donosi sankcije - izbacivanje sa vojne vježbe "Defender 23".

"Svaka akcija koja je počela da se dešava tamo (na sjeveru) ima konotaciju bezbjednosti. Sada ni Amerika ni NATO, koji je bombardovao Miloševića kada je kršio prava građana Kosova, ne mogu da odobravaju kršenje prava drugih“, rekao je Haradinaj.

Dodaje da ne govori o kršenju "prava kriminalnih bandi" jer, kako kaže, "bande treba poslati u zatvor, a svim tim huliganima je mjesto u zatvoru".

Izvor: Kosovo online/Dukađini