Srbija u prednosti

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa је рекао da je šteta što je došlo do eskalacije na sjeveru Kosova, jer je ona donela pozitivne poene Srbiji u međunarodnoj areni, prenosi Reporteri.

On je naglasio da su Srbi u odnosu na nastojanje da se formira ZSO već stekli prednost, pri čemu je istakao da je ovaj sporazum prihvatio i sam Kurti.

„ZSO je postalo pitanje koje su prihvatili Kurti i vlada, kako Ohridskim sporazumom, tako i prethodno u Briselu. Kurti je dao saglasnost za Ohridski sporazum, prihvatio ga je i sa takvom situacijom neće biti prepreka za formiranje ZSO. Zaoštrena situacija dovodi do toga da Srbi na sjeveru i međunarodne zajednice traže više od Kosova. Zato ne vidim da će ZSO biti ona o kojoj se ranije razgovaralo, već sa većim ovlašćenjima za Srbe“, rekao je Mustafa.

On je naveo da će poslije incidenta u kome je povređeno 30 vojnika Kfora, Srbi biti oprezniji u ponašanju prema međunarodnim snagama i dodao kako su to izvele, kako se izrazio, bande iz Srbije, a ne građana koji žive na sjeveru Kosova.

„Srbi na sjeveru Kosova su veoma oprezni prema Kforu, za razliku od onoga što se dogodilo prije nedjelju dana. Dobro je što je NATO na Kosovu juče uputio oštro upozorenje Kurtiju. Ovo je prvi put da je upućena primedba jednom visokom zvaničniku na Kosovu, nakon što se desilo da je 30 vojnika Kfora povređeno od bandi“, rekao je Mustafa.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri