Nakon tenzija na sjeveru

Nakon tenzija na sjeveru, na Kosovo su počela da stižu pojačanja Kfora, a najveći dio čini oko 500 pripadnika turske 65. mehanizovane pešadijske brigade, saopštio je NATO.

Kako se navodi u saopštenju koje je NATO postavio ne Twitteru, pojačanja NATO-a počela su da stižu na Kosovo nakon kako se navodi "neizazvanog i neprihvatljivog nasilja u kojem je 30 mirovnih snaga Kfora povređeno u sukobima prošle nedjelje".

Turski bataljon će u početku biti stacioniran u kampu Sultan Murat kod Prizrena, a na Kosovu će biti raspoređen koliko god bude potrebno, navodi se u saopštenju.

Dodatni bataljon rezervnih snaga NATO-a takođe je stavljen u stanje pripravnosti koji će biti raspoređen ako bude potrebno.

Poslije razgovora sa predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom u Istanbulu u nedjelju, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zahvalio je Turskoj na slanju pojačanja na Kosovo.

Stoltenberg je rekao da je Turska važan i veoma cijenjen saveznik, koji daje ključni doprinos NATO-u.

"To uključuje trupe za našu mirovnu misiju na Kosovu, što je još važnije sada kada su tenzije velike. Zahvaljujem Turskoj što je poslala pojačanje na sjever Kosova, poslije nedavnih nemira", navodi se u saopštenju.

KFOR se trenutno sastoji od više od 4.200 vojnika koji dolaze iz 27 zemalja NATO saveznika i partnera.

Izvor: Kosovo Online