Stav opozicije

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri izjavio je da su izbori na sjeveru eksperiment premijera koji nije uspeo, dok je šef poslanika Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri rekao da je Albin Kurti napravio haos na sjeveru, piše Koha.

Povodom izglasavanja nepovjerenja vladi Tahiri je poslije sjednice Predsjedništva Skupštine Kosovo rekao da proces napreduje i da očekuje razgovore sa drugim opozicionim strankama.

Dodao je da će novi izbori u opštinama na sjeveru biti veliki trošak za budžet Kosova.

"Srpska lista nije u poziciji da uslovljava Kosovo, a nije ni Vučić. Imamo državu, institucije i parlament. Mi smo kao savez bili previše pošteni prema ovoj vladi. Mi smo jedini izašli i rekli, gospodine premijeru, nemojte izlaziti na izbore jer ulazite u eksperiment iz kojeg ne možete izaći. Desilo se ono na šta smo upozoravali”, rekao je Tahiri.

Šef poslanika PDK Abelard Tahiri optužio je Kurtija da je smanjio suverenitet u četiri opštine na sjeveru.

"Policija je tu da osigura javni red i mir. Tačka 7 sporazuma će nadjačati naš ustavni poredak, ali čekamo da vidimo šta će se desiti. Stav PDK je obaveza prema SAD. Neprihvatljivo je da nam se uvode sankcije zbog nemerljivih radnji jedne osobe”, rekao je on.

Tahiri je rekao da će u četvrtak biti održane dvije sjednice Skupštine Kosova i da će se na jednoj od njih raspravljati o Zakonu o opštim izborima.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore