Zabrinjavajuće

Pet resora Kurtijeve vlade u prva tri mjeseca ove godine nije postiglo nikakve rezultate u pogledu kapitalnih investicija, odnosno nije izdvojilo ni cent za projekte u ovoj oblasti piše Reporteri.

Riječ je o Ministarstvu finansija, rada i transfera koje vodi Hekuran Murati, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja na čelu sa Fatonom Pecijem i Ministarstvu industrije, preduzetništva i trgovine, koje vodi Rozeta Hajdari. Ministarstvo za lokalnu upravu koju vodi Elbert Krasniqi i Ministarstvo pravde na čelu sa Albulenom Haxhiu takođe nisu imali nijedan projekat iz oblasti kapitalnih investicija.

Na kapitalne investicije samo jedan odsto budžeta predviđenog za projekte potrošili su Ministarstvo zdravlja koje vodi Arben Vitia i Ministarstvo kulture, omladine i sporta na čelu sa Hajrulahom Çekuom.

Dva ministarstva su potrošila samo dva odsto sredstava na kapitalne investicije - Ministarstvo za zajednice i povratak na čelu sa Nenadom Rašićem i Ministarstvo privrede koje vodi Artane Rizvanolli.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i tehnologiju pod rukovodstvom Arberija Nagavci imalo je četiri odsto troškova za kapitalne investicije za prva tri mjeseca ove godine, a pet odsto Ministarstvo za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu na čelu sa ministrom Liburnom Aliuem.

Ministarstvo unutrašnjih poslova na čelu sa Xhelalom Sveçlom potrošilo je sedam odsto namenjenih sredstava za kapitalne investicije, dok je devet odsto iskoristilo Ministarstvo odbrane na čelu sa Armendom Mehajem.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore koje vodi Donika Gërvalla ima primat za kapitalne izdatke i ono je za tri mjeseca potrošilo 59 odsto budžeta za kapitalne investicije.

Bivši ministar finansija Haki Shatri rekao je da je ovaj nizak nivo aktivnosti kada je riječ o kapitalnim ulaganjima zabrinjavajući.

"Međutim, zabrinjava jer je nivo aktivnosti u ova tri mjeseca veoma nizak i čini se da je to nastavak dinamike kapitalnih ulaganja u prethodne dvije godine, odnosno nastavak slabe investicione aktivnost“, rekao je on.

Kabinet predsjednice Kosova Vjose Osmani potrošio je 80 odsto budžeta na kapitalne investicije za tri mjeseca, dok Skupština Kosova nje potrošila ništa.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri