Bez konkretnih rezultata

Uoči završetka jedanaestog dana od izbijanja nove krize na sjeveru Kosova, izaslanici Evropske unije i SAD-a sastali su se sa premijerom Albinom Kurtijem. Ponovili su mu ono što sto govore već danima – potrebni su deeskalacija, novi izbori i okretanje dijalogu.

Iako zakazan za osam, susret premijera Kurtija sa izaslanicima SAD i EU započet je 40-ak minuta kasnije i trajao je oko dva sata.

Miroslav Lajčak i Gabrijel Escobar su po završetku poručili da su kosovskom premijeru iznijeli tri zahtjeva.

Predstavnik Evropske unije poručio je medijima da su zatražili smirivanje situacije na sjeveru, što skorije održavanje lokalnih izbora i povratak dijalogu i procesu normalizacije.

"Nažalost, vratili smo se u Prištinu da se bavimo situacijom na sjeveru, umjesto normalizacijom odnosa. To nije dobra vijest. Ovdje sam u ime EU zajedno sa mojim prijateljem Gabrielom da pomognemo da se pronađe rješenje za situaciju na sjeveru“, rekao je Lajčak.

Lajačak je kazao da je razgovor sa Kurtijem bio dug i težak, ali i da nastavlja misiju sa američkim izaslanikom.

Escobar je nakon susreta sa Kurtijem poručio da SAD, EU i NATO, odnosno, skoro svi prijatelji Kosova imaju isti zahtjev za smirivanje situacije na sjeveru Kosova.

Nada se da će Kurti da ih ispuni.

"Ako mogu da kažem jednu stvar, nikada nisam vidio toliko ujedinjenih u transatlantskoj zajednici. Sjedinjene Države, Evropska unija, NATO i skoro svaki drugi prijatelj Kosova uputili su isti, identičan zahtjev“, naveo je Escobar.

Kaže da poštuje Vladu Kosova i ustavnu strukturu, ali i da samo pokušava da pronađe formulu za "harmoniju među etničkim grupama“.

"Mi smo najveći pobornici vaše bezbjednosti, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Samo tražim da me saslušaju“, rekao je Escobar.

I on poručuje da je sa Lajčakom na početku misije, ali i da "daje sve od sebe za Kosovo" kako bi ostvarilo sve težnje.

Već ujutru Escobara i Lajčaka očekuju susreti sa predsednicom Vjosom Osmani, a zatim i predstavnicima opozicije.

Dvojica izaslanika potom putuju za Beograd, gdje će se sastati sa srpskim predsjednikom.