Razočarani

Specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan kaže kako je međunarodna zajednica veoma ljuta i razočarana nakon protesta u kojima su povrijeđeni demonstranti i pripadnici Kfora.

Specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin izjavio je da je situacija na sjeveru Kosovu trenutno mirna, ali i dalje izuzetno nestabilna.

Kaže kako je međunarodna zajednica veoma ljuta i razočarana nakon protesta u kojima su povrijeđeni demonstranti i pripadnici međunarodnih sigurnosnih snaga.

Sarrazin je za Table Berlin rekao da i dalje ostaje neriješeno centralno pitanje – kako postići “punu integraciju” Srba na sjeveru Kosova?

Nedavni protesti rasplamsali su se nakon izbora albanskih političara za gradonačelnike na sjeveru Kosova, na vanrednim izborima koje su Srbi bojkotirali, tražeći nekoliko zahtjeva od premijera Kosova Albina Kurtija, uključući formiranje zajednice opština sa srpskom većinom na Sjeveru Kosova.

Na pitanje zašto su vlasti Kosova ignorirale upozorenja Evropske unije i SAD-a da ne postavlja gradonačelnike opština na sjeveru Kosova, Sarrazin kaže da Vlada premijera Kurtija insistira na tome da postavi izabrane gradonačelnike, dodajući da problem neće biti riješen sve dok srpska većina u četiri opštine na sjeveru Kosova ne izađe na izbore.

‘Svako je odgovoran za svoje postupke’

“Prije svega, moram kazati ono što sam rekao direktno premijeru Kurtiju: svako je odgovoran za svoje postupke”, izjavio je Sarrazin.

Kritizirao je predsjednika Srbije Aleksandara Vučića da je svojim izjavama posijao dodatno nepovjerenje.

Kazao je da je odluka Vlade Kosova da uvede albanske gradonačelnike u zgrade opština na sjeveru Kosova uz jaku policijsku pratnju greška, za koju vlasti Kosova snose političku odgovornost.

Prema mišljenju Sarrazina, prioritet je povratak za pregovarački stol u okviru sporazuma koje su Srbija i Kosovo postigle uz podršku EU-a, kao uslov da dvije strane nastave put pridruživanja Uniji, smirivanje situacije na Kosovu te novi izbori.

Na pitanje koja je odgovornost srpske strane, Sarrazin kaže da oni koji su napali pripadnike Kfora i policiju ispred zgrada opština na Kosovu snose odgovornost.

Ustvrdio je da je tokom protesta na Kosovu bilo “huligana”, koji su na sjever Kosovao došli iz Srbije.