TENZIJE NE PRESTAJU

Srbi se već deseti dan zaredom okupljaju u blizini zgrada lokalne samouprave na sjeveru Kosova, gdje im je onemogućen rad jer su te zgrade zauzele specijalne snage Policije Kosova.

KFOR se i dalje nalazi u neposrednoj blizini zgrade općine i na svim prilazima Zvečanu.

Svojim potpisom pored bodljikave žice pred vojnicima KFOR-a, službenici Općine Zvečan potvrdili su jutros na početku nove radne sedmice da su na posao došli na vrijeme, iako su bili spriječeni da dođu do svojih kancelarija u općine koje su već drugu sedmicu okupirale specijalne snage Policije Kosova.

Noć je u Zvečanu protekla mirno, a veliki broj građana počeo je pristizati na proteste nešto prije sedam sati.

Kosovski Srbi ne odustaju od zahtjeva da albanski predsjednici općina ne ulaze u službene zgrade, da ih napuste i specijalci, te da uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović budu pušteni na slobodu.

Kriza na Kosovu traje više od sedam dana otkako su novoizabrani predsjednici općina uz pomoć Policije Kosova pokušali ući u službene objekte. Srbi su ih pokušali spriječiti, a specijalci su potom zauzeli objekte lokalne samouprave.

Kako bi smirili situaciju, Evropska unija i SAD od Kosova traže nove izbore, izlazak Srba na njih i formiranje Zajednice srpskih općina.

Komandant KFOR-a Angelo Michele Ristuca kritizirao je premijera Kosova Albina Kurtija zbog imenovanja albanskih gradonačelnika na sjeveru Kosova i poručio kako se misija NATO-a ne može koristiti kao kišobran za jednostrane akcije, te da bi bez nje sjever Kosova bio "drugi ratno žarište."