SMIRIVANJE TENZIJA

Srpska lista, najveća stranka Srba na Kosovu, saopštila je u ponedjeljak da će učestvovati na izborima na sjeveru kada budu ispunjena dva uslova.

Sa sjevera Kosova treba povući specijalne snage Policije Kosova i formirati Zajednicu opština sa srpskom većinom, rekao je potpredsjednik Srpske liste Igor Simić.

Srpska lista je bojkotovala vanredne lokalne izbore 23. aprila u četiri opštine na sjeveru Kosova, a ne priznaje ni nove gradonačelnike.

Govoreći o tenzijama na sjeveru, Simić je rekao da je ključ za smanjenje tenzija povlačenje specijalnih snaga Policije Kosova i novoizabranih gradonačelnika iz opštinskih zgrada.

Simić je među zahtjevima naveo i to da je neophodno da se puste na slobodu dvojica građana Zvečana koji se nalaze u jednomjesečnom pritvoru.

Radoš Petrović i Dušan Obrenović su uhapšeni zbog nasilja na sjeveru Kosova 29. maja, a terete se, između ostalog, za rušenje ustavnog poretka Kosova.

Međunarodna zajednica kontinuirano poziva na poduzimanje koraka ka smanjenju napetosti.

Neki diplomati također su zatražili održavanje novih izbora na sjeveru.

Visoki dužnosnici Kosova dali su znakove da bi se tako nešto moglo dogoditi.

* Srpska lista je tražila uredničku intervenciju na ovu vijest, na što RSE nije pristao. Odgovor Srpske liste je uslijedio na pitanje RSE da li bi Srpska lista učestvovala na izborima i pod kojim uslovima.