Odgovornost!

Izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin ističe da se problem na sjeveru Kosova neće riješiti sve dok ne budu održani novi izbori, i da je odluka Vlade Kosova da nove gradonačelnike pošalje u opštinske zgrade greška za koju će snositi političke posljedice, prenosi Table Berlin.

Sarrazin je napomenuo da su strane u sukobu izgubile povjerenje međunarodne zajednice.

"Uprkos tome, ne sumnjam da će Kfor nastaviti da igra svoju ulogu mudro i odlučno. Postoji jasan mandat i on se nije promjenio", naveo je Sarrazin u intervjuu za "Table Berlin ".

"Lično sam premijeru Albinu Kurtiju rekao da svako snosi posljedice za svoje odluke. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je posljednjih nedjelja svojim izjavama i glasačkim ponašanjem posejao dodatno nepovjerenje u Savjetu Evrope. Ipak odluka Vlade Kosova da rizikuje eskalaciju odvođenjem gradonačelnika u gradske opštine uz snažnu policijsku pratnju, je greška za koju snosi političku odgovornost. Vlada Kosova insistira na svom pravu da sprovede svoje izabrane gradonačelnike nakon ponovljenih sukoba. Pozvali smo na oprez. Riječ je u tome da, sve dok srpska većina u te četiri sjeverne opštine ne izađe na izbore, problem neće biti riješen. Formalno, Vlada Kosova može reći da insistira na rezultatima izbora, dok Srbi uzvraćaju da izbori na kojima je učestvovalo samo tri odsto ne mogu biti prihvatljiva reprezentacija", objašnjava Sarrazin.

On smatra da je odluka Vlade Kosova da rizikuje eskalaciju odvođenjem gradonačelnika u gradske opštine uz snažnu policijsku pratnju.

Dodaje da dijalog koji vodi EU mora da se nastavi punom parom.

"U potpunosti podržavamo specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka. Da bi se sada izašlo iz konstantnog kriznog režima, implementacija Osnovnog sporazuma između dvije zemlje dogovorenog u februaru i martu mora konačno da napreduje. Kancelar Scholz i predsjednik Macron su snažno podržali ove napore u dijalogu u zajedničkim razgovorima sa šefovima država Kosova i Srbije u srijedu u Moldaviji. Ovde je prioritet povratak za pregovarački sto, smirivanje situacije na sjeveru, održavanje novih izbora i sprovođenje Osnovnog sporazuma", rekao je Sarrazin.

Kosovski političari moraju da shvate da su njihove akcije na sjeveru odbačene više nego što misle, ističe Sarrazin, i dodaje da postoji građansko društvo kosovskih Srba koje se ne oslanja na nasilje.

Prema njegovim riječima, greška EU je što nije insistirala da dogovoreni sporazumi dvije strane budu ratifikovani u skupštinama.

"Velika je greška što smo uvijek usmeno najavljivali uspjehe, a nikada ih nismo pisali u pisanoj formi. Obe strane je trebalo ubjediti da se sporazumi ratifikuju u parlamentima", naveo je Sarrazin.

Kako je naveo trenutna situacija ne omogućava mir.

"Sada vidimo kako se obe strane ponašaju veoma slično, nazivajući jedna drugu fašistima, teroristima. Treba objasniti da je međunarodna zajednica veoma ljuta na njih i da su izneverili. To jednostavno nije ton kojim bi se omogućio mir", rekao je, između ostalog, Sarrazin.

Izvor: Kosovo online/Table Berlin