Premijer Kosova

Premijer Kosova Albiin Kurti rekao je da sa SAD i EU možda ne dijeli mišljenje na koji način treba doći do ostvarivanja političkih ciljeva, ali da su oni isti, zahvalivši zemljama Kvinte na podršci za održavanje lokalnih izbora na sjeveru i priznavanju njihovih rezultata, prenosi Geopost.

Kurti je naveo da je u stalnoj komunikaciji sa ambasadorima Kvinte na Kosovu.

On je u intervjuu za Geopost, između ostalog, naveo da su novoizabrani gradonačelnici morali da počnu sa radom u "svojim" kancelarijama, jer "nisu imali drugi izbor" i zahvalio SAD i EU na "podršci".

"Ako bi oni počeli da rade u privatnim kućama, to bi bilo pravljenje nelegalnih paralelnih struktura. Ne možemo praviti paralelne strukture. Tako da smo bili u teškoj situaciji, u kojoj nismo imali idealno rješenje, ali ipak mislim da smo dobro prošli i veoma smo zahvalni za svu pomoć i podršku koju su nam dali i pružaju je i dalje. Nekada može postojati neka razlika u pristupu, ponekad možda postoji razlika u taktičkim elementima, recimo u operaciji koju sprovodimo, ali u smislu vrijednosti, ciljeva, interesa, uvjerenja, vizija, nemamo apsolutno nikakve razlike sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom", naglasio je Kurti.

Izvor: Kosovo online/Geopost