Dijalog

Profesor političkih nauka Dorajet Imeri očekuje da će američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar i specijalni emisar EU Miroslav Lajčak tokom posjete Prištini i Beogradu izvršiti pritisak na obje strane u cilju postizanja dogovora za smanjenje napetosti, piše Koha.

Imeri je naveo da je kriza na sjeveru pokazala da situacija lako može izmaći kontroli bez stalnog nadzora posrednika u dijalogu Kosova i Srbije.

Prema njegovim riječima, od posebne važnosti je da izbori na sjeveru budu održani što prije, kako bi se nastavilo sa sprovođenjem dogovorenih sporazuma.

"Očigledno je da su izbori i nedavna situacija stvorena na sjeveru Kosova pokazali da bez stalnog nadzora, rekao bih, i bez nepokolebljive podrške posrednika u pregovorima i SAD, situacija lako može da izmakne kontroli. Naravno, očekujem da će pritisak na strane i dalje biti pojačan, a posebno je važno da se najprije održe izbori na sjeveru Kosova, kako bi se nastavilo dalje sa sprovođenjem plana primjene sporazuma o kome su se dogovorile dvije strane“, rekao je Imeri.