Bivši predsjednik Ustavnog suda

Bivši predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani za Albanian post kaže da novoizabrani gradonačelnici na sjeveru sami treba da podnesu ostavke jer su znali da su ovo privremeni izbori i prihvatili su uloge u ovoj dječijoj igri.

Hasani je ovako komentarisao nakon zahtjeva francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza da se novi izbori održe na sjeveru Kosova zbog tenzija koje se tamo dešavaju, nakon što su lokalni Srbi organizovali proteste jer je albanskim gradonačelnicima uz pomoć policije omogućeno da uđu u opštinske zgrade.

Upitan šta će se desiti ako izabrani gradonačelnici opština odbiju da podnesu ostavke, Hasani objašnjava da oni mogu biti suspendovani, "pa odluka o suspenziji mora biti potvrđena na Ustavnom sudu".

"Postoji mogućnost njihovog razriješenja od strane vlade, pri čemu oni prvo moraju biti suspendovani vladinim aktom, a zatim taj akt suspenzije mora potvrditi Ustavni sud. Ako Ustavni sud potvrdi odluku o suspenziji, tada Vlada može razriješiti gradonačelnika opštine koji je ranije imao akt o suspenziji”, kaže Hasani.

Dodaje da ne vidi razlog zašto sami ne bi podneli ostavke jer su "znali da su ovo privremeni izbori i prihvatili su da igraju tu dečiju igre".

Za odluku Vlade Kosova, da policija pomogne u dovođenju gradonačelnika Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka u kancelarije, uslijedile su oštre kritike međunarodne zajednice, posebno najvećeg saveznika Kosova, Sjedinjenih Država. Države Amerike, koje su nakon ove akcije Vlade Kosova, dovele u pitanje međusobne odnose.

Na osnovu toga, grupa intelektualaca sa Kosova obratila se otvorenim pismom premijeru Albinu Kurtiju u kojem su ga zamolili da hitno uspostavi odnose sa SAD.

"Kurti je otišao malo predaleko, nanevši dugoročnu štetu našim odnosima sa Amerikancima i drugim zapadnim zemljama. Povreda ovih odnosa u budućnosti će uvek biti izražena u kriznim vremenima", naglasio je Hasani.

Ističe da je nesprovođenje odluke o vraćanju zemljišta manastiru Dečani besmislena stvar.

"Kosovo mora da sprovede tu odluku i zatvori to pitanje. Što se više odlaže, Srpska pravoslavna crkva dobija više teritorijalnog suvereniteta. Glavni razlog zbog kojeg Srpska pravoslavna crkva dobija eksteritorijalnost Briselsko-Ohridskim sporazumom je upravo vezan za naše neodgovorno ponašanje u vezi sa ovom odlukom“, precizirao je Hasani.

Upitan o velikom pritisku na Kosovo da uspostavi ZSO, čak i o ponudi nekoliko evropskih modela od kojih je jedan autonomija Južnog Tirola u Italiji i da li ovo može biti pravo rješenje, Hasani kaže da nijedna vrsta autonomije, teritorijalne ili personalne (kulturne), nema ustavnu osnovu na Kosovu.

“To ne znači da se ona ne može uspostaviti međunarodnim ugovorima i jednostranim pravnim aktima države, a zatim sankcionisati nacionalnim ustavom. To se dogodilo u slučaju Južnog Tirola, Olandskih ostrva u Finskoj i u nekoliko drugih slučajeva. Ono što želim da kažem je da se uspostavljanje autonomije po italijanskom modelu Južnog Tirola može desiti, jer će to biti model srpske autonomije na Kosovu, ali sam duboko uvjeren da to nije pravo rješenje. Osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom nije kraj, već novi početak u našim odnosima sa Srbijom, koji nam nudi približavanje Srbiji”, kaže Hasani.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post