Šefica poslaničke grupe VV-a

Šefica poslaničke grupe Samoopredjeljenja Mimoza Kusari-Lila izjavila je da što se tiče formiranja Zajednice srpskih opština, ne može ništa doći u obzir nego da se taj mehanizam zasniva na Ustavu Kosova.

Prema njenim riječima, formiranje ZSO na osnovu Ustava zagarantovano je i pismom koje je 2015. godine uputila bivša šefica spoljne politike EU Federica Mogherini, kao i SAD.

"Ništa drugo se ne može ni razmatrati, kao što se nije razmatrao ni prijedlog Upravljačkog tima, koji je razriješen dužnosti", podvukla je ona u izjavi za Ekonomija onlajn.

Dodaje da se sporazumi od većeg značaja, poput onog o energetici, ne poštuju od strane Srbije, a Kosovo koštaju milione eura.

„Drugi sporazumi su takođe veoma važni za nas kao državu i za građane a za koje je odgovorna Srbija. Mnogo puta sam pominjala energetski sporazum koji državu košta milione eura, a ništa manje važan je početak implementacije ovog sporazuma i normalizacija snabdjevanja, naravno, uz naplatu struje na sjeveru. Sve građane Kosova treba tretirati isto, treba da zadrže obaveze i odgovornosti koje imaju prema državi, ali i prema troškovima koje prave", rekla je ona.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online