Upozorenje!

Bivši zamjenik Pokreta Samoopredjeljenje Afrim Kasolli upozorava da će Kosovo pretrpeti sankcije zbog nesaradnje sa međunarodnom zajednicom po pitanju sjevera Kosova, ali i zbog nesprovođenju odluke Ustavnog suda o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani, te da će se to najviše odraziti na njegovo članstvo u Savjetu Evrope.

Kasolli za Ekonomiju onlajn kaže da je međunarodna zajednica zamerila Kosovu što se Kosovo nije koordinisala sa njima u vezi sa akcijama na sjeveru, ali da ne vjeruje da se to može odraziti i na obustavljanje viznog režima.

„Kosovo je već dobilo suspenziju iz vojne vežbe 'Defender 2023', ali ono što je opasnije je to što će Kosovo teško ući u Savjet Evrope uprkos podršci koju je imalo jer je to prema stavu zemalja Kvinte povezano i sa implementacijom odluke Ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki  Dečani", kaže on.

Dodaje da međunarodna zajednica mora pojačati pritisak da smiri situaciju na sjeveru.

“Nesumnjivo, ambasador SAD Hovenier je jasno stavio do znanja da u Vašingtonu nema volje da se lobira za članstvo Kosova ili da se osigura priznanje. Ako SAD odustanu od lobiranja, ne vjerujem da će bilo koja zemlja biti prioritet ovog procesa. Srbija to može da iskoristi za druge situacije, ali za priznanje postoji dogovor u Briselu i Ohridu da se prekine lobiranje. Ako postoji volja međunarodne zajednice da zaustavi proces u koji je ušla tenzija između Kosova i Srbije, onda možda ne može iskoristiti ovu šansu. To zavisi i od toga koliko će međunarodna zajednica biti odlučna da prevaziđe ovu situaciju”, kaže Kasolli.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online