Poslije eskalacije

Politički analitičari sa Kosova smatraju da će poslije eskalacije na sjeveru biti pojačan pritisak međunarodne zajednice na Kosovo da formira Zajednicu srpskih opština, kao i da su novi opštinski izbori na sjeveru jedino rješenje sa smirivanje tenzija između dvije strane, prenosi Telegrafi.

Ekspert za međunarodne odnose Emir Abrashi rekao je za Telegrafi da kosovska strana nema šanse da izbjegne formiranje ZSO. Kosovo je, kako je istakao, do sada imalo priliku da formira ZSO bez izvršnih ovlašćenja, ali sada nedavnim delovanjem vlade, ocjenjuje, ide se ka Zajednici koja ima veću autonomiju.

"Pritisak međunarodne zajednice, osim zbog legitimiteta koji nedostaje predsjednicima (opština), odnosi se i na  formiranje Zajednice. I vlada i institucije treba što prije da shvate da će svako odlaganje biti negativno i da ćemo biti prinuđeni na još veće ustupke", rekao je Abrashi.

On ocjenjuje da bi izvršna vlast Kosova trebalo da razgovara i sa saveznicima, Vašingtonom i Briselom, kako bi dali garanciju da, ako se aktuelni gradonačelnici povuku, da Beograd neće vršiti pritisak na Srbe da ne učestvuju na izborima.

"Takođe, Vlada treba da pokaže spremnost da sprovede sporazume o Zajednici i da pošalje poruku Srbima da, ako žele da ona bude formirana da treba da budu dio odlučivanja i institucija Kosova", naglasio je Abrashi.

Profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi kaže da poslednje izjave međunarodne zajednice ukazuju da se vrši pritisak i na Srbiju kako bi se srpski građani vratli u institucije Kosova i učestvovali na izborima.

"EU je danas bila mnogo jasnija. Zatražila je da se što prije stvore uslovi za održavanje novih izbora u opštinama na sjeveru. To znači i pritisak na Srbiju da se srpska zajednica vrati u institucije, odnosno da učestvuje na izborima. A drugo je da se odmah sprovede dogovor o Zajednici opština sa srpskom većinom", izjavio je Arifi.

Prema njegovoj ocjeni, ukoliko se novi vanredni izbori u opštinama na sjeveru organizuju u roku od dva do tri mjeseca, srpska zajednica će učestvovati na izborima jer će se pojačati međunarodni pritisak na Beograd.

"Teba da dođe do političkog rešenja za organizaciju izbora. Ako bude novih izbora u roku od dva do tri mjeseca, onda vjerujem da će na izborima učestvovati i srpski građani, jer će Beograd vjerovatno biti pod još većim pritiskom da natera građane na sjeveru da se uključe u institucije. Ali Kosovo, takođe, mora dati snažna obećanja da će početi da primjenjuje sporazum o ZSO", rekao je Arifi.

Ističe da je organizovanje novih izbora jedina opcija za smirivanje situacije na sjeveru.

"Na sjeveru trenutno imamo vanredno stanje, iako to nije objavljeno, jer onog trenutka kada vojska interveniše imamo vanredno stanje. Nedostaju nam javne i političke institucije na sjeveru. Stoga je organizovanje novih izbora jedina opcija za rješenje situacije na sjeveru", zaključio je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi