Devet koraka

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije i predsjedavajući OSCE-a Bujar Osmani objavio je mapu puta od devet koraka za deeskalaciju i normalizaciju situacije i postizanje trajnog mira i stabilnosti na Kosovu, a neke od tačaka su da Kosovo povuče snage Specijalne policije, a Srbija da smanji borbenu gotovost, kao i da gradonačelnici na sjeveru podnesu ostavke tokom leta otvarajući put za vanredne opštinske izbore.

Osmani je na Twitteru objavio prijedlog OSCE-a, čija prva tačka predviđa da Kosovo i Srbija ponovo potvrde privrženost osnovnom sporazumu i Ohridskom protokolu.

"Kosovo povlači snage Specijalne policije, dok Srbija smanjuje borbenu gotovost Oružanih snaga", navodi se u drugoj tački, dok treća predviđa da redovna policija, uz pomoć Kfora i Euleksa brine o bezbjednosti na terenu.

"Protesti otkazani, opštinske funkcije i usluge vraćene. Normalan život se nastavlja. Omogućen pristup opštinskim službenicima", glasi četvrti korak.

Peta i šesta tačka predviđaju da gradonačelnici podnose ostavke tokom ljeta ove godine, otvarajući put za vanredne opštinske izbore, da bi se zatim vanredni opštinski izbori održali ove godine.

"OSCE podržava izborni proces, jačajući povjerenje među zajednicama. OSCE uključuje mlade u programe i procese pomirenja i podržava dobronamjernu primjenu dogovorenih odredbi i nastavak smislenog dijaloga", navodi se u posljednje tri tačke.

Izvor: Kosovo Online