Deeskalacija!

Visoki predstavnik Evropske unije Josep Borell oglasio se povodom dešavanja na sjeveru Kosova i pozvao Kosovo i Srbiju da preuzmu mjere za deeskalaciju, ili će, kako navodi, neuspjesi takvih akcija dovesti do negativnih posljedica.

Borell je u ime Evropske unije najoštrije osudio nasilne akte protiv građana, trupa Kfora, organa za sprovođenje zakona i medija na sjeveru Kosova, smatrajući da se nasilje moglo izbeći i da se mora se izbeći u budućnosti.

„Evropska unija čvrsto stoji iza misije NATO i misije EULEX u ispunjavanju njihovih mandata. Pozivamo i Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mjere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podjela i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija. Hitno treba vratiti mir“, istakao je on.

Kako je naveo, Evropska unija je spremna da sprovede odlučne mjere, dok će neuspjeh deeskalacije tenzija dovesti do negativnih posljedica.

„Očekujemo da Kosovo postupi na neeskalirajući način i da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na sjeveru Kosova. Gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama osim u opštinskim zgradama. Prijevremene izbore treba raspisati što je prije moguće u sve četiri opštine i organizovati na potpuno inkluzivan način. Očekujemo učešće kosovskih Srba na ovim izborima“, naveo je on.

Istakao je zabrinutost povodom statusa najviše pripravnosti Vojske Srbije i pozvao na odgovornost.

„Evropska unija očekuje i od Kosova i od Srbije da se ponašaju odgovorno i da se odmah angažuju u dijalogu koji vodi EU kako bi se pronašlo održivo rješenje za situaciju na sjeveru Kosova koje garantuje bezbjednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i otvara put za sprovođenje Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa. Ovo uključuje početak rada na uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom bez daljeg odlaganja ili preduslova“, rekao je Borell.

Izvor: Kosovo Online