Kriza na sjeveru

Bivši ministar spoljnih poslova Enver Hoxhaj prokomentarisao je situaciju na sjeveru Kosova, i tom prilikom kritikovao premijera Albina Kurtija zbog loših političkih odluka koje su dovele do krize na sjeveru Kosova, prenosi Reporteri.

On je istakao da Kurti treba da sprovede dogovor koji je postignut između Kosova i Srbije i da koordinira sa međunarodnim partnerima.

Kako navodi, Kurti je stavom koji je zauzeo o situaciji na sjeveru naneo veliku štetu Kosovu.

„Odluke o sankcionisanju Kosova su odluke koje ne pripadaju modernoj istoriji stvaranja države. Francusko-njemački plan sam od početka shvatio kao pokušaj Zapada da se integriše sjever Kosova, ali Kurti je vodio pogrešnu politiku sa registarskim tablicama i izbornom situacijom na sjeveru zemlje. Mislim da treba da budemo ozbiljni. Kurti nije trebalo da pitanje registarskih tablica pretvori u glavnu temu“, rekao je on.

Hoxhaj je rekao da je najveća kazna koju je bilo koja vlada učinila zemlji, kako je objasnio, Kurtijevo ponašanje u odnosu na situaciju na sjeveru.

„Moj stav je bio da Kurti treba da primjeni sporazum koji je postignut između Kosova i Srbije i da koordiniše sa našim partnerima. Akcije koje su preduzete na sjeveru zemlje dovele su do situacije da po prvi put na sjeveru  Kosova postoji nominalni suverenitet. Briga koju danas imam je za državni interes Kosova. Mislim da je najveća kazna koju je bilo koja vlada učinila zemlji upravo Kurtijevo ponašanje u odnosu na situaciju na sjeveru“, naveo je on.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri