Podrška misiji KFOR

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da je na zahtjev Komande združenih snaga NATO-a određen bataljon specijalaca i da su počele pripreme za prebacivanje turskih vojnika u kasarnu „Sultan Murat“ na Kosovu do 5. juna, prenela je agencija Anadolija.

U pisanoj izjavi Ministarstva, u vezi sa dešavanjima na Kosovu, navodi se da Turska nastavlja da doprinosi regionalnom i globalnom miru i stabilnosti u okviru misija UN, NATO, EU i OSCE-a i bilateralnih odnosa.

U tom kontekstu, Ministarstvo je saopštilo da pomno prate dešavanja na Balkanu, kao regionu sa zajedničkim istorijskim i kulturnim vrijednostima sa Turskom.

Navodi se da Turska iskazuje konstruktivan stav i poziva strane na uzdržanost u rješavanju nedavnih događaja u sjevernom djelu „prijateljske i bratske zemlje Kosovo“, koji nanose štetu regionalnoj bezbjednosti i stabilnosti, kroz dijalog.

„Nakon dešavanja na Kosovu, na zahtjev Komande združenih snaga NATO-a/Napulj, bataljon specijalnih pripadnika pri komandi naše 65. mehanizovane pešadijske brigade, koji je ranije bio raspoređen u sastavu snaga NATO-a na Kosovu, određen je kao rezervna jedinica i počele su pripreme za njegov transfer“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Kosovo online/Anadolia