Ali prvo vladavina prava!

Premijer Albin Kurti izjavio je da je otvoren za mogućnost održavanja novih izbora na sjeveru Kosova, o čemu će razgovarati sljedeće sedmice sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom, koji će posjetiti Kosovo.

"Sljedeće nedjelje će na Kosovo doći specijalni izaslanici EU i SAD, Lajčak i Escobar i razgovaraćemo o detaljima. Vjerujem u prijevremene izbore, ali zato nam je potrebna vladavina prava i slobodna i poštena kampanja za slobodne i poštene izbore", rekao je Kurti za NBC news.

Ponavlja stav da je za organizaciju novih izbora na sjeveru potrebno "eliminisati tendenciju djelovanja kriminalnih grupa", podsticanih iz Srbije, kako bi se omogućila slobodna izborna kampanja.

"Ovi nasilni ekstremisti i mase koje su učestvovale u nasilnim protestima moraju biti izvedene pred lice pravde, a onda će se stvoriti uslovi za predizbornu kampanju i otvorene, demokratske izbore", rekao je Kurti.

On je naveo da je očigledno da gradonačelnici koji su pobjedili na izborima 23. aprila imaju nizak legitimitet, zbog niske izlaznosti na tim izborima, ali i dodao da je vlast pozvala sve građane da učestvuju u glasanju.

"Ali, zvanični Beograd je vršio veliki pritisak, pretio i ucjenjivao Srbe da ne učestvuju na izborima i sada ovi predsjednici imaju nizak legitimitet, ali su oni jedini legitimni", rekao je Kurti.

Prema njegovim riječima, jedina opcija da se Srbi "natjeraju" da učestvuju na izborima, je da se "spreči da ih Beograd maltretira".

Tvrdi da oni žele da učestvuju u izborima, da budu saslušani, ali da Beograd želi da srpsku zajednicu predstavlja samo Srpska lista.

"Na Kosovu, 93 odsto stanovništva čine Albanci i imamo na desetine političkih partija. Imamo srpsku stranku za 4 odsto stanovništva koje čine Srbi i imamo druge manjine, Rome, Aškalije, Egipćane, Gorance, Turke i Bošnjake, a svaka od njih ima nekoliko političkih partija. Beograd želi da samo Srpska lista predstavlja srpsku zajednicu", rekao je Kurti.

A, ne može biti demokratije, bez pluralizma političkih partija, dodao je on.

Zato, kaže, vlada insistira na stvaranju preduslova za otvorenu kampanju.

"Vjerujem da će nam međunarodna zajednica u velikoj mjeri pomoći da omogućimo Srbima da slobodno izraze svoju volju, da izaberu svoje predstavnike", rekao je Kurti.

Ponavlja i da su krizu na sjeveru izazvali "nasilni ekstremisti koje je orkestrirao Beograd", a ne Policija Kosova, za koju kaže da je najprofesionalnija na Zapadnom Balkanu.

Na pitanje da li su policijske snage koristile nasilje, odgovorio je da za to nema dokaza.

"Nema dokaza da se Policija Kosova ponašala nedolično. Policija Kosova je najprofesionalnija na Zapadnom Balkanu. Obučavana je više od 20 godina u SAD, u evropskim zemljama. Sa druge strane, ne radi se o Srbima, već o nekim orkestriranim srpskim masama koje su tu da destabilizuju Kosovo", rekao je Kurti.

Kako je rekao, Kosovo je zemlja koja u posljednje dvije godine ekonomski i demokratski izuzetno napredovala i nema odnose sa Rusijom i Kinom, dok sa druge strane, Rusija i Kina podržavaju Beograd, koji sa njima ima snažne veze. Naveo je i da Rusija ne želi da Kosovo uspije kao država.

"Mi smo uradili ono što je bila naša dužnost. Ali, izgleda da su na Zapadu zabrinuti da bi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mogao da destabilizuje ne samo Kosovo već i region", rekao je Kurti.

Izvor: NBC news/Kosovonline