Pritisak!

Ispred Kosovskog demokratskog instituta Eugen Cakolli rekao je da se, s obzirom na pritisak međunarodne zajednice, očekuje ostavka albanskih gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova, prenosi Koha.

Cakolli je naglasio da je evidentno da će izbori u četiri opštine na sjeveru ponovo biti održani, ali da je neizvesno koja će se zakonska regulativa slediti za njihovo održavanje.

"Uzimajući u obzir trenutne uslove i veliki međunarodni pritisak, ostavke su izlaz koji će pratiti institucije. Jasno je da novi predsjednici praktično nisu u stanju da završe svoj mandat", rekao je Cakolli za KTV.

Prema njegovim riječima, pitanje je vremena i modaliteta kada će u tim opštinama biti raspisani novi izbori, dok su ostavke, kako kaže, najlakša proceduralna opcija.

"Ako gradonačelnici podnesu ostavke, izbori se mogu održati za 30 do 45 dana. Ukoliko ne podnesu ostavke i uz zakonsko rješenje bude propraćena peticija za smjenu ovih predsjednika, izbornog procesa prije jeseni neće biti. Ostavke su najlakša proceduralna opcija, ali znajući da bojkota ipak može biti, bilo bi dobro probati način direktne demokratije putem peticije. Problem sa ovom opcijom je i cijena. Potrebno je oko šest mjeseci da se zatvori ciklus i najmanje 50 odsto onih koji imaju pravo glasa moraju da učestvuju. Ja to vidim komplikovanijim, iako neophodnim“, dodao je Cakolli.

On smatra da bi ostavkom gradonačelnika Srbi izašli na izbore, tim prije što je, kako kaže, to jedan od zahtjeva međunarodne zajednice.

Zapadni saveznici su za zategnutost situacije na sjeveru zemlje okrivili vladu Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore